У програмі «Дорогі депутати» від 23 червня 2013 року, спільному проекті Громадянської мережі ОПОРА та «5 каналу», дивіться таке: коли депутати приймуть закон про вибори у п’яти проблемних округах; топ найабсурдніших законів за останнє півріччя, журналісти в гостях у мажоритарника Сергія Міщенка.

Депутати не ухвалили закон про вибори у 5 округах, а тим часом Венеціанська комісія оприлюднила уже свої висновки стосовно законопроекту про вибори, який запропонував Мін’юст. Загалом оцінка міжнародних експертів позитивна, вони кажуть, що Україна прогресує, змінюючи своє виборче законодавство, але є вади, на які слід звернути увагу, і міжнародна спільнота чекає нової редакції законопроекту, який має бути ухвалений.

Петер Пачолай, член Венеціанської комісії та Голова Конституційного суду Угорщини: «Є проблема в уніфікованості Виборчого кодексу, який покриває основні принципи і правила всіх виборів. Існують обмеження можливості висунення кандидата, права засуджених, права громадян і не громадян, також мають бути не надто високі вимоги щодо проживання, якщо людина хоче скористатися правом голосу. Ще одне питання – це моніторинг проведення виборчої кампанії, відсутність прозорості фінансування і обмеження свободи висловлювань».

Єссі Пілгрім, експерт Бюро демократичних інститутів і прав людини: «Основне, що нас турбує, - це умови перед грою, хто вийде на поле, рівність можливостей і правила, які забезпечать, щоб кожен міг забити гол, - це важливо. Велика проблема, якщо ви ніколи не вийдете на поле. Народ має право на доступ до державного управління. Вибрати і бути обраним, брати участь у державній діяльності. У цьому ж законі є обмеження на ці права – це 5 років проживання в Україні і обмеження для тих, хто був засуджений. Також є питання оскарження виборів. У висновках чітко зазначається, що ті, хто подавав до суду, знають, наскільки це складно – отримати будь-який правовий захист».

З більшістю зауваг українські експерти згодні, але кажуть, що деякі пункти виконати просто неможливо, вони не пристосовані до виконання в українських реаліях. Зокрема, це розширення повноважень окружних виборчих комісій, про що записано у новому законопроекті про вибори.

Ольга Айвазовська, координатор виборчих та політичних програм Громадянської мережі ОПОРА зазначає: «Зміна деяких процедур встановлення результатів виборів, зокрема те, що окружні виборчі комісії, щоб розвантажити ОВК, можуть окремими групами приймати виборчу документацію. Ми всі пам’ятаємо, як протоколи повертаються на ДВК з метою т.зв. уточнення, а потім знову приходять в окружну виборчу комісію з зовсім іншими цифрами. Якщо цей процес буде розбитий ще й по групах, які політично не є взаємоконтрольованими, це закінчиться тим, що ці протоколи будуть переписуватися, навіть ніхто не буде знати».

У рубриці «Законороб» журналісти розповіли про найабсурдніші законопроекти першого півріччя роботи ВРУ VII скликання.

Так, законопроектом № 2180а авторства комуніста Петра Цибенка пропонується заборонити перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, названих на честь військовослужбовців, які здійснили героїчний подвиг, червоноармійців, партизан, підпільників, бойових формувань Червоної Армії та інших подій, пов’язаних з Великою Вітчизняною війною.

Законопроект свободівців Ірини Фаріон і Юрія Михайльчишина пропонує вилучити з підручників термін «Велика Вітчизняна війна». Опозиціонери Геннадій Москаль і Віталій Ярема вирішили встановити кримінальну відповідальність за незаконне відеоспостереження в публічних місцях. Регіонал Володимир Олійник запропонував законопроект про захист інформаційного простору, який несе загрозу інтернет-виданням.