До 227 випуску Індексу реформ за період з 4 по 17 грудня потрапило дев’ять реформ, які забезпечили прогрес за трьома із шести напрямків спостереження — Державним управлінням, Монетарною системою, Людським капіталом. Загалом Індекс склав +0,8 бала (з діапазону від -5 до +5). У попередньому випуску він був трохи вищим — +1 бал.

* Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за шістьма напрямками: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес середовище, енергетика, людський капітал.

Нижче наводимо коментарі представників Громадянської мережі ОПОРА до великого аналітичного матеріалу наших партнерів з Вокс Україна.

Зміни до закону про національні меншини (спільноти) про телевізійні квоти та мову освіти, +2 бала

Україна продовжує вносити зміни до законодавства про національні спільноти, ухвалення яких було однією з умов для початку переговорів про вступ до ЄС. Закон 3504-IX розширює можливості використання мов національних спільнот в освітньому та медійному середовищі. 

Нацменшинам, мови яких належать до офіційних мов ЄС, надана змога отримувати базову та профільну середню освіту рідною мовою, окрім вивчення інтегрованих курсів з української мови, літератури, історії України та захисту України. Приватним закладам вищої освіти також дозволили організовувати навчальний процес офіційними мовами ЄС, за умови організації вивчення української мови як окремої дисципліни.

Також депутати внесли у закон про національні меншини (спільноти) уточнення у те, які населені пункти можна вважати такими, у яких традиційно проживають представники нацменшин. Це населені пункти, де представники нацменшини проживають не менше 100 років і складають не менше 10% населення (ця норма не застосовується, якщо спільнота пережила депортацію чи геноцид за національною ознакою або залишала місце проживання через збройний конфлікт чи окупацію) або ж населені пункти, де понад 15% населення складають представники нацменшини. В таких населених пунктах дозволено поширювати рекламу та передвиборчі матеріали мовами корінних народів та нацменшин (за умови дублювання / субтитрування українською).

Експерти Громадянської мережі ОПОРА:

1 липня 2023 року набув чинності Закон “Про національні меншини (спільноти) України”, яким було скасовано старий закон ще 1992 року. Утім, незважаючи на ухвалення нового закону, Венеційська комісія оприлюднила два висновки (від 12 червня 2023 року та від 9 жовтня 2023 року) з рекомендаціями щодо вдосконалення законодавства у сфері національних меншин. На врахування частини цих рекомендацій ухвалено закон № 3504-IX

У сфері вищої освіти передбачені зміни, які спрямовані на вільний вибір у приватних закладах вищої освіти мови навчання, яка є офіційною мовою ЄС. Нею дозволено викладання будь-якої кількості дисциплін, виконання завдань та проведення перевірки знань. Однак при цьому особам, які навчаються у таких закладах, має бути забезпечене вивчення державної мови як окремої навчальної дисципліни. 

У закладах середньої освіти у відповідних класах (групах) поряд із навчанням державною мовою гарантовано право на використання тих мов національних меншин, які є офіційними мовами ЄС.

Для аудіовізуальних медіа, які крім української мови, ведуть ефір мовами нацменшин, частка державної мови у тижневому обсягу програм має становити не менше 30% (для інших мовників 80 – 90%). На пом’якшення не можуть розраховувати медіа, що ведуть ефіри мовою/ами держав, визнаних Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом.

Тобто цей закон враховує положення Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, яка ратифікована Україною.