Вступна кампанія-2013 у волинських вишах пройшла доволі спокійно. В порівнянні з минулим роком збільшилась кількість електронних заяв; безперебійно працювала  Єдина електронна база з питань освіти. Водночас серед основних проблем цьогорічної кампанії можна назвати недосконалості в процедурі зарахуванні на місця державного замовлення; не виконання в повній мірі цільових замовлень; не впорядкування назв секцій Малої академії наук відповідно до конкретних спеціальностей ВНЗ, тощо.

Ці та інші відомості про вступну кампанію на Волині 27 серпня, під час розширеної прес-конференції за участі представників приймальних комісій волинських ВНЗ, представило Волинське представництво Громадянської мережі ОПОРА.

пресуха1Регіональний координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за вступом до вищих навчальних закладів у  2013 р. Дмитро Безвербний підсумував, що вступна кампанії на Волині пройшла спокійніше в порівнянні з минулим роком. Разом з тим, є ряд моментів, які Громадянська мережа ОПОРА рекомендує покращити. Насамперед мова йде про внесення змін до процедури зарахування на місця державного замовлення; розробка єдиної процедури проведення творчих конкурсів, впорядкування назв секцій Малої академії наук у відповідності до назв спеціальностей ВНЗ. Також Безвербний приділив увагу й проблемі цільового зарахування. "По ряду спеціальностей ВНЗ відмовились від зарахування вступників на місця цільового замовлення через відсутність конкурсу між вступниками-цільовиками. Це є очевидним сигналом для профільного міністерства, що потрібно переглянути освітню політику в цьому напрямку" - зазначив ОПОРівець. З його думками погодились представники приймальних комісій СЄНУ Антон Демчук, ЛНТУ  Надія Хвищун та ВІЄМу Оксана Степанюк.

Загалом, за даними приймальної комісії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки свої заяви за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями подали більше 20 тис. вступників. Зросла цього року кількість електронних заяв. Найпопулярнішими серед абітурієнтів виявилась "туризм", "психологія", "правознавство", "біологія", "дошкільна освіта". Водночас, Антон Демчук зазначив, що  працівники приймальної комісії спостерігають зниження загального балу сертифікату ЗНО, але сподівається, що це не вплине на якість їх навчання у виші.

Про схожі тенденції зазначала й представник Луцького національного технічного університету. Також Надія Хвищун розповіла, що для цьогорічної вступної кампанії є характерною тенденція збільшення заяв на денну форму навчання та зменшення вступників, які бажають навчатись на заочній формі. В цілому, до ЛНТУ було подано більше 8500 заяв на різні освітньо-кваліікаційні рівні. Популярними напрямами серед вступників є: "економіка підприємств", "комп'ютерна інженерія", "комп'ютерні науки".

Оксана Степанюк, представниця Волинського інституту економіки та менеджменту, розповіла що до їх вишу було подано більше 350 заяв. Значна частина абітурієнтів забажала навчатись за польсько-українською програмою, що діє  у цьому ВНЗ.

Упродовж  всієї вступної кампанії працювала “гаряча лінія” громадянської мережі ОПОРА, яка прийняла дзвінки від більше 7 тис. вступників. Основні питання, які турбували  абітурієнтів це особливості зарахування на місця державного замовлення; специфіка подання електронних заяв, порядок подання заяв та документів для участі у конкурсному відборі до ВНЗ, пільговий вступ та багато іншого.

Детальніше:
Дмитро Безвербний, координатор кампанії спостереження за вступом до ВНЗ у Волинській області  - тел. 0634136045

Додаткова інформація:
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».