Спостереження за вступною кампанією-2013 велося в таких вищих навчальних закладах Дніпропетровської області: Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара, Національному гірничому університеті, Криворізькому національному університеті та Криворізькому будівельному коледжі.

Громадські спостерігачі ОПОРИ спостерігали за роботою приймальних комісій, проведенням творчих конкурсів та вступних випробувань, провели дослідження «Кількісна оцінка заповнення місць державного замовлення» в кожній з трьох хвиль зарахувань та «конкурсі оригіналів». Також під час вступної кампанії кожного робочого дня з 9 до 18 працювала «Гаряча лінія», на яку зверталися абітурієнти зі скаргами або за консультацією. Спостерігачі на місцях теж надавали консультації та допомагали абітурієнтам вирішувати конкретні ситуації.Дніпропетровським представництвом Громадянської мережі ОПОРА 22 серпня в медіа центрі ДНЕПР-ПОСТ було проведено фінальну прес-конференцію. Громадські спостерігачі  наголосили на важливих аспектах вступної кампанії:

Найбільший приріст місць державного замовлення серед університетів Дніпропетровської області цього року відбувся у Дніпропетровському національному університеті ім. О.Гончара – в порівнянні з 2012 р. держзамовлення на бакалаврів зросло приблизно на 10%. Однак університет оприлюднив квоти державного замовлення на стенді приймальної комісії та на своєму сайті лише 15 липня. До 15 липня в ІС «Конкурс» відображалися дані про планові показники, які навчальний заклад очікував отримати від МОН (причому, вони були вищі від затверджених). А тому, коли ВНЗ подав до ЄДЕБПО оновлену інформацію про держзамовлення, вступна кампанія була вже в розпалі, абітурієнти фактично були дезорієнтовані.

Легкість подання до приймальних комісій електронної заявидля участі в конкурсному відборі часто призводить до того, що абітурієнти вичерпували всі спроби подачі заяви. За умовами прийому до ВНЗ вступник може подати заяви про участь у конкурсному відборі не більше ніж до п’яти ВНЗ та не більше ніж на три спеціальності. Були випадки, коли абітурієнти в перші дні вступної кампанії витратили всі можливі спроби, а згодом неправомірно вимагали скасування заяв для подачі в іншій ВНЗ або на інший напрям підготовки. Також існує заборона подачі заяв абітурієнтами з особливими умовами вступу (пільговики, випускники підготовчих курсів, ті, хто мають право першочергового вступу). Надіславши електронну заяву, при наданні паперових документів вони вимагають урахування цих умов, що веде до скасування первинних заяв.

Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБПО) працювала цього року належним чином. Незначні проблеми з опрацюванням електронних заяв 1-4 липня спостерігалися у Дніпропетровському національному університет ім. О. Гончара - заява довгий час перебувала в одному і тому ж статусі. Також були скарги на початку вступної кампанії стосовно Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. ак. Лазаряна – у ІС «Конкурс» рейтинговий список оновлювався дуже повільно, абітурієнти кілька днів очікували появу своїх прізвищ. Однак ці невідповідності не пов’язані з роботою електронної бази, це були проблеми на рівні університетів. В короткі строки ситуацію було виправлено.

Спостереження за проведенням творчих конкурсів велося в Дніпропетровському університеті імені О.Гончара з напряму «Журналістика» та в Криворізькому національному університеті (напрям «Образотворче мистецтво. В обох університетах дотримано процедури кодування та розкодування робіт, рішення про оцінку екзаменаційна комісія приймає колегіально. ОПОРА після проведення конкурсів проводила опитування серед абітурієнтів. В обох університетах більшість вступників звертають увагу на відсутність інформації щодо дати та місця оприлюднення результатів і строків подання апеляції. Проблема дійсно має місце. Були звернення від двох абітурієнток, які складали вступні випробування (Дніпропетровське медичне училище та Уманський педагогічний університет відповідно). Вступники були незгодні з результатами екзаменів і хотіли б їх оскаржити, однак зробити це було неможливо, тому що минув строк подання апеляцій.

Основні вимоги на етапі зарахування вузами було виконано, рейтингові списки було сформовано зЄДЕБПО та вчасно оприлюднено. Зважаючи на велику кількість звернень абітурієнтів стосовно хвиль зарахування, ОПОРА поширила інфографіку «Як не загубитися у рейтингових списках?» з покроковою інструкцією, як орієнтуватися в етапах зарахування.

Дослідження «Кількісна оцінка заповнення місць державного замовлення» в кожній з трьох хвиль зарахувань та «конкурсі оригіналів»  демонструє те, що у четвертій хвилях зараховується більшість абітурієнтів. Винятками є ситуації, коли абітурієнти мають той чи інший напрям в пріоритеті - журналістика (ДНУ), англійська філологія (КНУ), гірництво (КНУ). «Конкурс оригіналів» в Умовах прийому чітко невиписаний, в рекордно короткі строки університети практично в ручному режимі заповнюють вакантні місця держзамовлення. Однак в абітурієнтів, зарахованих в такий спосіб, не завжди високі бали, і, взагалі, ставиться під сумнів прозорість такої процедури.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Напрям підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Конкурс

Зараховано

Перша хвиля

Друга хвиля

Третя хвиля

Четверта хвиля - конкурс оригіналів

Реклама і зв’язки з громадськістю

5

697

139

0

0

1

4

Туризм

10

873

87

2

2

0

6

Правознавство

25

1395

56

1

2

0

22

Економіка підприємства

15

618

41

1

2

1

11

Журналістика

15

456

30

12

1

0

2

Філологія (англійська мова та література, переклад)

111

1401

13

27

28

13

43

 

Національний гірничий університет

Напрям підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Конкурс

Зараховано

Перша хвиля

Друга хвиля

Третя хвиля

Четверта хвиля

Правознавство

5

838

168

0

0

0

5

Економіка підприємства

12

764

64

0

3

0

9

Фінанси і кредит

13

648

50

0

0

0

13

Маркетинг

12

537

45

0

0

1

11

Менеджмент

22

819

37

0

4

1

18

               

 

Криворізький національний університет

Напрям підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Конкурс

Зараховано

Перша хвиля

Друга хвиля

Третя хвиля

Четверта хвиля

Фінанси і кредит

18

276

139

2

5

6

5

Облік і аудит

17

235

87

3

5

0

9

Філологія. Мова і література (англійська)

20

275

56

6

3

7

4

Біологія

20

178

41

3

3

2

12

Фізика

20

86

30

3

5

6

6

Гірництво

135

372

13

55

29

23

28

Перевагою вступної кампанії 2013 є добра робота власно ЄДЕБПО і пов’язаної з нею інформаційної системи “Конкурс”.

Недолік - надмірна кількість напрямів підготовки, на які абітурієнти мають право подавати заяви. Звідси – громіздкі рейтингові списки, в яких абітурієнтам складно реально оцінити свої шанси вступу не лише на бюджет, а й за кошти фізичних чи юридичних осіб. Хвилі сприяють вступникам з найвищими балами, інші абітурієнти за таких умов не можуть спрогнозувати ситуації.

Що стосується удосконалення роботи ЄДЕБПО в частині прийому електронних заяв доцільно ввести автоматичне обмеження на прийом по мінімальним балам сертифікатів ЗНО. Відсутність таких обмежень додає зайвої роботи приймальній комісії та веде до відмови в прийнятті заяви і, відповідно, втрати спроби подачі заяви абітурієнтом

Рекомендації щодо змін, які необхідно запровадити до Умов прийому:

 обмеження напрямів, на які абітурієнт має право подавати заяви. Відсутність такого обмеження не сприяє свідомому вибору вступником майбутньої спеціальності, оскільки велика кількість абітурієнтів воліє обрати не напрям підготовки, а бюджетну форму фінансування навчання на будь-якому напрямі. Є приклади (Національний гірничий університет), коли вступник подав 15 заяв на 15 різних напрямів підготовки;

 менша кількість поданих заяв сприятиме заповненню бюджетних місць в офіційних трьох хвилях зарахування, однак Умови прийому мають регламентувати процедуру «конкурсу оригіналів»;

- необхідно створити умови для подачі електронної заяви абітурієнтам з особливими умовами вступу;

- ВНЗ мають у Правилах прийому чітко прописати терміни і місце оприлюднення результатів творчих конкурсів та вступних випробувань. Безпосередньо в аудиторії на початку конкурсу озвучувати цю інформацію, а також терміни подачі апеляції;

- в Умовах прийому треба також передбачити декілька офіційних хвиль зарахування і на контрактну форму навчання.

 

Додаткова інформація:
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».