Вступна кампанія 2013 року добігає свого кінця. Протягом всього періоду за її перебігом та активну участь в ній брали не тільки абітурієнти, їхні батьки, працівники приймальних комісій, інші зацікавлені особи, але й громадські спостерігачі. Традиційно системний моніторинг за вступною кампанією забезпечувала Громадянська мережа ОПОРА. У Чернівецькій області спостереження здійснювалося в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича та Буковинському державному медичному університеті. Предметом спостереження були робота приймальних комісій, творчі конкурси та іспити, процес зарахування абітурієнтів. Окрім того, юристи ОПОРИ надавали консультації на дзвінки, що надходили на телефонну гарячу лінію. Консультували абітурієнтів і спостерігачі, які працювали в регіонах.

Якщо порівнювати вступну кампанію 2013 року із минулорічною, то слід наголосити на наступних позитивних моментах:

1. Більш чітка та налагоджена робота Єдиної державної бази з питань освіти (ЄДЕБО) та інформаційної системи «Електронний вступ», і як результат, відчутне збільшення кількості електронних заяв від абітурієнтів. Про збільшення кількості електронних заяв у порівнянні із минулим роком повідомляли і в БДМУ, і в ЧНУ. Поряд з тим, слід відмітити, що до цього часу не всі категорії вступників мали можливість повноцінно використати процедуру електронного вступу (мова йде про тих, у кого нараховувалися додаткові бали або були певні пільги). Також часто саме велика кількість електронних заяв (вступники намагалися подати максимум заяв за формулою 3*5=15) призвели до роздутих рейтингів на етапі «3 хвиль зарахування». Як результат, саме в «конкурсі оригіналів», або як ще називають, в «4 хвилі», і в ЧНУ, і в БДМУ було зараховано максимальну кількість абітурієнтів на місця державного замовлення (за винятком окремих напрямків/спеціальностей).

2. МОН ретельніше прослідкувала відповідність Правил прийому (документ конкретного ВНЗ) до загальних міністерських Умов прийому. Тим не менш, ці документи до сих пір містять ряд неточностей та нечіткостей у формулюваннях, що призвело до різних трактувань одного й того ж положення різними навчальними закладами, а відповідно ставило абітурієнтів в нерівні умови.

Наприклад, в 2013 році в Умовах прийому нечітко виписано процедуру нарахування додаткових балів для призерів III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук. Зокрема, в Умовах прийому зазначалося, що додатковий бал зараховується за умови відповідності секції, по якій вступник брав участь у конкурсі-захисті, напряму підготовки (спеціальності) згідно з додатком 1 до Умов. Тоді, як в додатку ця «відповідність» не прописувалася. Тому різні ВНЗ трактували цю норму по-різному. У БДМУ стежили, щоб назва секції точно відповідала назві напряму підготовки, куди подавав документи вступник. Тоді, як в ЧНУ рішенням Приймальної комісії вирішили, що «відповідність» – це відповідність базової дисципліни (для секції МАН) фаховому предмету (для напряму підготовки визначається Правилами прийому). Обидва підходи в конкретних ситуаціях мали свої недоліки, тому тут МОН варто було на рівні Умов прийому прописати таку «відповідність» так, як це було зроблено для призерів олімпіад.

Щодо проблем, то вони, на жаль, є традиційними як для цього, так і для минулих років:

1. Непрозорий конкурсний відбір в тих випадках, коли мова йшла про додаткові іспити (творчі конкурси при вступі на бакалавра, фахові випробування та іспит з іноземної мови при вступі на магістра). Так, як і в минулому році, спостерігачу ОПОРИ було відмовлено бути присутнім на творчих іспитах в ЧНУ із формальних причин. Такий підхід до відкритості ВНЗ на цьому етапі вступної кампанії, а також непоодинокі та, на жаль, анонімні повідомлення про підозри в зловживанні на іспитах, не дозволяють впевнено говорити про те, що іспити проходили чесно.

2. Часом формальне відношення з боку ВНЗ до правил, прописаних в Умовах та Правилах прийому. 2 приклади з ЧНУ: не вчасне внесення даних до ЄДЕБО протягом всієї вступної кампанії (нормативні документи визначають, що дані в єдину базу вносяться безпосередньо при подачі вступником документів в приймальну комісію); випадки спонукання до підписання «контракту» ще до етапу завершення зарахування на місця державного замовлення.

3. Пасивність та юридична неграмотність сторони вступників до ВНЗ. Значна кількість дзвінків на гарячу лінії ОПОРИ містила елементарні запитання, відповідь яких міститься в Умовах та Правилах прийому. Та найнеприємніше те, що навіть у випадках, коли явно порушувалися права абітурієнтів на чесний вступ, справа далі, ніж «анонімне» інформування про ситуацію, не йшла. Єдиним випадком, коли вступник заявила про зловживання з боку ВНЗ на іспитах при вступі в магістратуру, стала ситуація в Буковинському державному фінансово-економічному університеті  http://goo.gl/59TGNF

Таким чином, можна зробити висновок, що вступна кампанія відбулася відносно спокійно, але й без системних позитивних змін. Якщо говорити про чернівецькі ВНЗ, то хотілося б відзначити БДМУ за ретельне ставлення до виконання Умов та Правил прийому та якісно організований процес. Щодо ЧНУ, то на тому рівні, на який було допущено громадського спостерігача, вступна кампанія пройшла на доброму організаційному рівні (за винятком проблем із вчасним поданням даних до ЄДЕБО). Проте, політика «закритості» щодо вступних іспитів та непоодинокі анонімні сигнали про можливі зловживання на цьому рівні, інформація про спонукання підписання «контрактів» до закінчення етапу зарахування на місця державного замовлення, не дозволяють максимально якісно оцінити процес організації та проведення вступної кампанії у цьому ВНЗ.

Додаткова інформація: Захід відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».