Під час вступної кампанії окремі вищі навчальні заклади подекуди вдаються до нечесної конкуренції, йдучи на порушення Умов прийому та на обман абітурієнтів. У список таких закладів вже другий рік поспіль потрапив Харківський політехнічний інститут.

По-перше, саме цей виш, можливо, передбачаючи недобір на окремі напрями підготовки, у першій та третій хвилях рекомендував до зарахування усіх абітурієнтів, які мають право на поза конкурсний вступ.  Це призвело до того, що на окремих спеціальностях кількість позаконкурсників становила більше 25 %. Наприклад, на напрямі «Економіка підприємства» у першому етапі таких абітурієнтів було майже 74 %. Нагадаємо, що саме 25 % від загальної кількості державних місць виділено для позаконкурсників Правилами прийому ХПІ і 25-ма відсотками обмежено кількість таких абітурієнтів на кожен напрям Умовами прийому, затвердженими Міністерством освіти і науки України.

По-друге, кількість абітурієнтів,  рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення у Харківському політехнічному інституті, перевищує власне кількість місць держзамовлення, виділену їм МОНом. Наприклад, на напрям «Менеджмент» Економічного факультету виділено 12 місць. За підсумками двох хвиль 3 особи принесли оригінали документів. Відповідно у третій хвилі ВНЗ повинен був рекомендувати лише наступних 9 осіб. Однак ХПІ рекомендував абсолютно усіх абітурієнтів, які лишилися, а це 278 осіб (що перевищує навіть ліцензований обсяг). Таку ситуацію маємо з більшістю напрямів підготовки у цьому виші.

Варто зауважити, що це може призвести до двох неприємних для абітурієнтів наслідків. Перший: абітурієнт А побачить себе у списку рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення і завчасно принесе оригінали документів на цей напрям. А в останній день, 10 серпня, інший вступник Б із кращим конкурсним балом, також подасть оригінал. У такому випадку приймальна комісія не зможе зарахувати  абітурієнта А і він втратить можливість навчатися безкоштовно і тут, й в іншому ВНЗ, оскільки вже подав оригінали у ХПІ, а це остання хвиля зарахування і він зможе лише претендувати на  контрактне місце у Харківському політехнічному інституті. Другий: приймальна комісія, завчасно та оперативно набравши необхідну кількість оригіналів на ті чи інші напрями, просто перестане приймати їх у інших рекомендованих до зарахування абітурієнтів, незважаючи на їх більш високу рейтингову позицію.

Під час другої хвилі спостерігачі ОПОРИ звернулися до приймальної комісії цього інституту з проханням зробити списки рекомендованих до зарахування відповідно до встановлених норм. Проте після роз’яснень, переговорів і обіцянок, заклад вніс часткові корективи, але при прийнятті рішення про рекомендування до зарахування у третьому етапі виш свідомо пішов на порушення Умов прийому та власних Правил прийому і на  створення небезпечної ситуації для багатьох абітурієнтів.

Спостерігачі ОПОРИ стурбовані ситуацією, яка склалася. Окрім того, що Харківський політехнічний інститут вже вкотре порушує Умови прийому і не несе відповідальності перед Міністерством освіти і науки України, виш вводить в оману вступників і ризикує їхніми долями.

Детальніше: Марина Макуха, менеджер кампанії, 0631996820

Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».