Із 1 липня розпочалася вступна кампанія до ВНЗ України. Так, Громадянська мережа ОПОРА розпочала відповідно наступний етап своєї роботи у сфері освіти – моніторинг вступної кампанії.

Про це розповів коорданатор кампанії у Волинській області Дмитро Безвербний у п’ятницю, 5 липня, на прес-конференції за участю представників приймальних комісій трьох волинських вищих навчальних закладів. Учасники заходу приділили увагу особливостям громадського спостереження у 2013 р., дали поради вступникам, як не втратити шанс стати студентом та розказали про перші тижні вступної кампанії у волинських ВНЗ.

За словами Дмитра Безвербного, робота щодо спостереження проводиться за двома основними напрямами. Перший – це безпосередньо саме спостереження, яке полягає у тому, що спостерігач відвідує вищі навчальні заклади, спілкується із членами приймальної комісії, з абітурієнтами, має можливість брати участь у засіданні приймальної комісії, здійснює моніторинг творчих іспитів. Другий – консультування, яке передбачає роботу гарячої лінії, де юрист надає професійну консультацію та поради для усіх абітурієнтів: як приватних навчальних закладів, так і державних, як майбутніх вступників вищих навчальних закладів, так і середніх спеціальних.

Представник ОПОРИ наголосив на особливостях цьогорічної кампанії спостереження. Зокрема, цьогорічними особливостями у кампанії спостереження в області є:

- охоплення ОПОРою й приватних навчальних закладів. Зокрема на Волинський інститут економіки та менеджменту (у минулому році спостереження проводилось лише у державних ВНЗ);

- створення путівника абітурієнта, який покликаний допомогти зорієнтуватися у етапах та процедурах вступної кампанії, ознайомити вступників із термінами подачі заяв та інших документів до приймальних комісій особисто й через електронну форму та підказати, як не загубитися у рейтингових списках рекомендованих до зарахування.

Перший проректор Волинського інституту економіки та менеджменту Оксана Степанюк наголосила на тому, що  найбільш інтенсива робота ведеться з прийому заяв від абітурієнтів на освітньо-кваліфікаційних рівнях «спеціаліст» та «магістр». Наразі, за перших п’ять днів вступної кампанії не спостерігається значного напливу абітурієнтів на освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр». Таку ситуацію вона пояснює тим, що виш є приватним навчальним закладом, а вступники  у першу чергу надають перевагу державним вузам. Крім того, Оксана Степанюк розповіла про впровадження в інституті програми «Крок на зустріч», яка передбачає виділення місць на безкоштовне навчання окремих студентів. У зв’язку з цим, пані Оксана висловила очікування напливу абітурієнтів у наступні тижні прийому заяв.

Відповідальний секретар Луцького національного технічного університету Валерій Стельмащук позитивними особливостями цьогорічної вступної кампанії вважає значне збільшення подачі абітурієнтами електронних заяв. Так, половина заяв надходить персонально від абітурієнтів, інша ж половина приходить в електронній формі. За його словами це суттєво спростило процедуру подачі документів. Додав він і те, що збільшилася кількість державних місць в університеті на технічні та економічні спеціальності на усіх освітньо-кваліфікаційних рівнях.

Андрій Слащук, заступник відповідального секретаря Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, відзначив стабільність вступної кампанії упродовж трьох останніх років. За його словами, ажіотажу з боку вступників наразі не спостерігається. Проте, ефективно працює електронна система, яка зафіксувала уже більше восьмисот заяв від абітурієнтів на різні спеціальності.

Загалом, вступна кампанія 2013 р. розпочалася спокійно. Суттєвих проблем наразі не зафіксовано у жодному з волинських вузів. Відповідальні секретарі запевняють, що роблять усе можливе для створення комфортної атмосфери для вступників та ефективної роботи приймальних комісій.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА проводить ініціативу громадського спостереження за вступною кампанією до вищих навчальних закладів уже чотири роки поспіль. Спостереження охоплює моніторинг роботи приймальних комісій, функціонування електронної системи подачі документів, а також надання юридичної допомоги абітурієнтам за телефоном гарячої лінії (044-222-57-27). Основною метою кампанії є забезпечення рівного доступу громадян до вищої освіти в Україні через формування інституту незалежного громадського контролю за проведенням конкурсного відбору абітурієнтів до вищих навчальних закладів.

Відеотрансляцію із заходу можна переглянути за посиланням: http://volynmedia.com/articles/1029/