Громадянська мережа ОПОРА вже третій рік поспіль проводить громадське спостереження за вступною кампанією до вищих навчальних закладів. Спостереження охоплює моніторинг роботи приймальних комісій, функціонування електронної системи подачі документів, а також надання юридичної допомоги абітурієнтам за телефоном гарячої лінії.

Основною метою кампанії є забезпечення рівного доступу громадян до вищої освіти в Україні через формування інституту незалежного громадського контролю за проведенням конкурсного відбору абітурієнтів до вищих навчальних закладів.

Цього року громадянська мережа ОПОРА проводить спостереження за вступною кампанією у 17 областях України. На Волині ОПОРА спостерігала за вступною кампанією у Волинському національному університеті імені Лесі Українки та Луцькому національному технічному університеті.

Приймальні комісії обох вищих навчальних закладів добре підготувались до вступної кампанії, в чому не останню роль зіграв досвід відповідальних секретарів. Станом на 2 липня на інформаційних стендах ВНЗ та їх власних веб-сайтах було вивішено всі необхідні інформаційні та нормативні матеріали (ліцензія, правила прийому, програми вступних випробувань, перелік потрібних для вступу документів, інформація про державне замовлення, графік роботи комісії та ін.).

Період подачі документів пройшов доволі спокійно, без великих черг та скарг. Основними проблемами з якими зіткнулись і приймальні комісії, і абітурієнти в перші тижні вступної кампанії були технічні неполадки. Перш за все, мова йде про труднощі в роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБПО). Через перевантаженість в роботі сервера приймальні комісії були змушені працювати понаднормово і вносити дані абітурієнтів до ЄДЕБПО вночі, коли навантаження найменше. Це, в свою чергу, вплинуло на затримку відображення даних в інформаційній системі «Конкурс». Проте, зі зменшенням напливу абітурієнтів загалом по країні функціонування ЄДЕБПО налагодилось.

Фактично без зауважень пройшло складання вступних випробувань. Підтвердженням цього є тільки одна апеляція, яку подала абітурієнтка Луцького національного технічного університету за результатами вступного іспиту. Окрім вступних випробувань, ОПОРА звернула увагу й на проходження творчих іспитів. Так, новинкою цьогорічної кампанії спостереження була присутність спостерігача ОПОРИ на творчому іспиті.

Не менш напружений для роботи приймальної комісії був період оприлюднення списків рекомендованих до зарахування на державну форму навчання.  Проте обидва виші діяли згідно з умовами та правилами прийому: вчасно вивішували списки рекомендованих до зарахування на стендах та додатково на власних веб-сайтах, у відведені терміни вводили дані до ЄДЕБПО. Хоча деякі зауваження щодо цього періоду вступної кампанії таки є. Зокрема, у Волинському національному університеті імені Лесі Українки інформація про рекомендованих до зарахування з’явилась на веб-сайті ВНЗ із затримкою (ввечері 1 серпня). Інформація про рекомендованих до зарахування на державну форму абітурієнтів Луцького національного технічного університету не зразу відобразилась на сервісі системи «Конкурс» (із затримкою на день). Причиною стало те, що у 2012 інформаційна система наповнювалася через ЄДЕБПО, а не отримувала дані безпосередньо з приймальних комісій, як це було у минулі роки.

Також зазначимо, що станом на 18.00 11 серпня у Волинському національному університеті імені Лесі Українки зайняті всі державні місця. Натомість в Луцькому національному університеті лишилось декілька вільних державних місць на напрямах «машинобудування» та «метрологія».

За період вступної кампанії до спостерігачів ОПОРИ у Волинській області звернулось 38 вступників. Основні питання, які турбували волинських абітурієнтів – це затримка в роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти, особливості подання електронної заяви, порядок подання заяв та документів для участі у конкурсному відборі до ВНЗ, пільговий вступ до вищих навчальних закладів.


Детальніше:
Дмитро Безвербний,
координатор спостереження  за вступною кампанією у Волинській області,
Громадянська мережа ОПОРА
097 383 45 82
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження за вступною кампанією до вищих навчальних закладів України у 2012 році проводиться Всеукраїнською громадською організацією “Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».