Як відомо, абітурієнтів в Україні за останні роки поменшало, а кількість ВНЗ - навпаки збільшилась. Тому, виші цього року змагалися і за виконання плану державного замовлення, і за залучення якомога більшої кількості контрактників.

Найбільш жорсткою конкуренція стала на останньому етапі рекомендації до зарахування. Так, 10 серпня до завершення робочого дня приймальних комісій абітурієнти ще мали право забирати або подавати оригінали документів. Проте, у Національному гірничому інверситеті за наказом ректора двері комісії замкнули о 10:00. Після того, як спочатку здивовані, а потім обурені абітурієнти, отримавши правову консультацію спостерігача мережі ОПОРА, почали писати скарги на неправомірні дії приймальної комісії, замкнулись і двері канцелярії. Члени комісії стверджували, що документи можна отримати лише за згодою ректора, якого на робочому місці не було.

Всупереч правилам прийому, приймальна комісія провела засідання і о 13:00 вивісила рішення про зарахування абітурієнтів, рекомендованих у останній хвилі. Двері комісії залишалися зачиненими до кінця терміну прийому-видачі документів, тобто до 18:00. Відповідно, таким чином, позбавивши вступників права на вільний вибір місця навчання, НГУ вирішив проблему заповнення державних місць.

 

Детальніше:
Тетяна Козак, спостерігач за вступною кампанією у Дніпропетровську
Громадянська мережа ОПОРА
095 485 38 74.
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за вступною кампанією за ВНЗ у 2012 році відбувається за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».