31 липня, за день до оприлюднення першої хвилі рекомендованих до зарахування, спостерігач ОПОРИ за вступною кампанією в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна виявив трьох вступників, яким помилково нарахували додаткові бали за визначні успіхи у вивченні профільних предметів. На момент установлення розбіжностей один з них займав перше місце у рейтинговому списку.

Зайві 50 балів додали одному із абітурієнтів, хоча він був учасником, а не призером IV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики 2012 року. По 40 і 30 балів отримали ще два вступники. Як виявилося, їх дипломи переможців були отримані всього лише на ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади, а не IV етапу, як того вимагають Умови прийому до ВНЗ України в 2012 році. Усі троє абітурієнтів подали заяву на вступ до одного й того самого факультету – радіофізичного, на напрям «Прикладна фізика».

В цей же день про неточності, що були знайдені під час аналізу рейтингових списків на відповідність Наказам Міністерства освіти і науки, молоді і спорту України «Про підсумки проведення ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2012 році» (№626) та «Про результати Всеукраїнський учнівських олімпіад і турнірів 2011/2012 навчального року» (№628), спостерігач ОПОРИ повідомив відповідального секретаря приймальної комісії ХНУ ім. Каразіна. Відповідальний секретар одразу звернулася до відбіркової комісії радіофізичного факультету за додатковою перевіркою підстав нарахування балів. Після перегляду особових справ абітурієнтів, факт помилкового нарахування додаткових балів підтвердився.

Відповідальний секретар висловив подяку спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА за своєчасну допомогу у коригуванні рейтингу та пообіцяв виправити ситуацію до моменту оприлюднення першої хвилі рекомендованих до зарахування.

1 серпня список рекомендованих до зарахування був оприлюднений з поправками, і кожен із вступників зайняв своє заслужене місце у ньому.

Довідка:

Згідно п. 12 Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2012 році, призерам (особам, нагородженим дипломами I - III ступенів) IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та призерам (особам, нагородженим дипломами I - III ступенів) III етапу Всеукраїнських конкурсів - захистів науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої  академії наук України до конкурсного бала при вступі на основі повної загальної середньої освіти зараховується додатковий бал за умови, якщо вони вступають на напрями, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами. Величина додаткового бала встановлюється особам, нагородженим дипломами I ступеня – 50 балів; особам, нагородженим дипломами  IІ ступеня – 40 балів; особам, нагородженим дипломами  IІІ ступеня – 30 балів. Додатковий бал зараховується лише за одною з перелічених вище підстав.

Норма поширюється на учасників міжнародних олімпіад, призерів IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та призерів ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів – захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, що відбулися у поточному навчальному році, за переліком, визначеним наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

 

За коментарями звертайтесь:
Олена Українець,
спостерігач за вступною кампанією у ХНУ ім. В.Н. Каразіна
тел. 050 932 41 44
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження за вступною кампанією до вищих навчальних закладів України у 2012 році проводиться Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».