Незважаючи на лист із роз’ясненням процедури отримання згоди на обробку персональних даних від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (МОНМС) від 5 липня 2012 року, приймальна комісія ЧНУ далі не дозволяє неповнолітнім абітурієнтам самостійно підписувати згоду на обробку своїх персональних даних. У ВНЗ вимагають підпис одного із батьків чи піклувальників.

Як бути абітурієнтам, батьки яких за кордоном? Вони не можуть вступити до університету?

Початок такій практиці поклав лист МОНМС від 19.04.2012 № 1/9-302 «Щодо згоди на обробку персональних даних». У листі не згадуються неповнолітні, навіть більше - чітко зазначається: «факт надання вступником згоди на обробку його персональних даних в Єдиній базі фіксується в заяві про участь у конкурсному відборі вступника і підтверджується його особистим підписом при поданні заяви у паперовій формі». Але у додатках до цього листа міститься дві різні форми такої згоди: особиста та згода батьків чи усиновлювачів або піклувальників «на обробку персональних даних їх неповнолітньої дитини».

Ці дві різні форми більшість українських вишів узяли на озброєння, незважаючи на відсутність таких норм в Умовах і Правилах прийому до вищих навчальних закладів.

Під тиском громадськості, усвідомивши неправильність (і незаконність) такого підходу, МОНМС надіслав вишам роз’яснення (лист № 1/9-493 від 05.07.2012). Воно зводиться до того, що вступник обов’язково підтверджує власним підписом згоду на використання його персональних даних в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Проте, приймальна комісія ЧНУ проігнорувала цей лист. Отже, один лист міністерства ЧНУ до уваги бере, а інший - ні.

ГМ ОПОРА наголошує, що в Правилах прийому до ЧНУ йдеться тільки про особистий підпис абітурієнта. Крім того, в Законі України «Про захист персональних даних» не визначено вікових обмежень. Відповідно, таку додаткову вимогу ГМ ОПОРА розцінює як неправомірну і таку, що перешкоджає рівному доступу до вищої освіти.

 

Детальніше:
Микола Костинян,
громадський спостерігач за вступною кампанією-2012 у Чернівецькій області,
Громадянська мережа ОПОРА
095 910 44 91.
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за вступною кампанією до ВНЗ у 2012 році відбувається за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».