Зовнішнє незалежне оцінювання знань абітурієнтів у Вінницькій області пройшло на високому рівні. Такий висновок зробили спостерігачі Громадської мережі ОПОРА, яка вже п’ятий рік поспіль організовує кампанії спостереження за перебігом зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) в Україні.  Цього року активісти ОПОРИ на Вінниччині здійснювали громадський контроль на 65 пунктах тестування у Вінниці, Могилеві-Подільському, Тульчині, Гайсині, Калинівці, Хмільнику і Бару, Жмеринці.

"У жодному з пунктів тестування, де були присутні спостерігачі ОПОРИ, не зафіксовано фактів розкриття контейнерів чи витоку інформації про зміст тестових завдань. Завдячуючи оперативним діям медпрацівників та чергових, 15 учасників ЗНО отримали медичну допомогу і змогли закінчити тестування", – повідомила 8 червня координатор  громадського спостереження за ЗНО  Громадської мережі ОПОРА у Вінницькій області.

"Завдяки якісній інформаційній кампанії була усунута одна з основних проблем ЗНО-2011 – недопуск на пункт тестування через відсутність необхідних документів. Цього року спостерігачами були зафіксовані тільки поодинокі випадки запізнень та недопуск на пункти тестування через відсутність оригіналів документів", – додала вона.

Як і в попередні роки, залишається проблемою недостатня кількість чергових на пунктах тестування в будівлях, що мають складну архітектурну форму (наприклад, Вінницький медичних колледж, в якому тестування здійснювалось на чотирьох поверхах зі сходами з обох сторін). Тому ОПОРА рекомендувала Українському центру оцінювання якості освіти збільшити вдвічі кількість чергових у тих пунктах тестування, де проходить оцінювання понад 200 осіб.

На відміну від інших областей держави, на Вінниччині не стало новацією застосування на пунктах тестування металошукачів, оскільки їх використовували під час ЗНО в області вже не перший рік, і система була відпрацьована.

Основною проблемою цього року стала наявність мобільних телефонів у абітурієнтів під час тестування. Незважаючи на попередження персоналу пунктів тестування про заборону використання будь-яких допоміжних матеріалів та засобів зв’язку, частина учасників ЗНО проігнорувала цей факт, внаслідок чого їхні роботи були анульовані. Такі  випадки зафіксовані спостерігачіми на пунктах тестування  у Вінниці,  Тульчині, Барі.

Абітурієнтськи технічні  хитрощі

"Використання технічних засобів – це виклик для ЗНО на наступні роки",- висловився з цього приводу директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко. Регіональному центру довелося докласти значних зусиль, для того, щоб забезпечити прозорість процесу та не допустити витоку інформації під час ЗНО. Для цього моніторили сайти та соціальні мережі, які намагались дискредитувати процедуру організації ЗНО. Так під час другої сесії з математики були визначені всі особи зареєстровані в спеціальній групі у «ВКонтакті», які проходили тестування в регіоні. Всім їм надсилались смс-повідомлення про те, що вони знаходяться в зоні уваги працівників регіонального цетру.

"Крім того, траплялись і курйозні випадки, – розповідає Геннадій Іванович. – Наприклад, у Кам’янець-Подільському хтось із абітурієнтів заховав мобільний телефон у змивному бачку в туалетній кімнаті. Аби захистити апарат від вологи, невідомий використав чоловічий контрацептив. Директор школи, який перевіряв усі приміщення перед оцінюванням і знайшов схованку, пройшов по всіх аудиторіях і оголосив усім абітурієнтам, що знайдений телефон і після завершення тестування його можна забрати у кабінеті директора. Однак за телефоном так ніхто і не зайшов…"

"Другий випадок – це застосування двох мобільних телефонів, – продовжує Геннадій Іванович. – Один із абітурієнтів в соціальній мережі поділився порадою, що із собою на тестування краще брати 2 телефони, один залишити на столі в аудиторії, а другий ховати в шкарпетці тому, що деякі охоронці лінуються нагинатись, працюючи з металошукачем, відтак ноги залишаються неперевіреними. Ми «вирахували» автора. «Знешкодження» зайняло 15 секунд. Річ у тім, що коли учень користується інтернетом з персонального комп’ютера, на моніторі з’являється жовта цятка, а якщо мобільним телефоном – синя. Тож на виході з аудиторії на «Кулібіна» вже чекав охоронець, а замість патенту – анулювання роботи. І це, вважаю, справедливо, – каже Геннадій Кузьменко, – адже абітурієнтів попереджали чотири рази: при реєстрації, при отриманні сертифікату, при отриманні пам’ятки і безпосередньо в аудиторії. Тож часу позбавитись від зайвого було предостатньо".

Рукописні шпаргалки ще живі

Окрім мобільних телефонів абітурієнти використовували і шпаргалки, їх роботи теж були анульовані, найчастіше шпаргалками намагались скористатись у рекреаційних зонах.

Однак найкумедніший випадок зі шпаргалкою трапився не у нас, а в …Казахстані. В одного з тамтешніх абітурієнтів вилучили шпаргалку-гармошку, загальна довжина якої склала 11 метрів. На ній випускник власноруч написав відповіді на 25 тисяч питань!

Анулювання робіт мало місце й з ряду інших причин. Наприклад, через використання ненормативної (!) лексики, зокрема на ЗНО з  української мови та літератури, англійській мови.

На сайті Вінницького  регіонального центру оцінювання якості освіти є розділ «Скарги і пропозиції». У ньому фіксується кожне відхилення від процедури. Цього року надійшло 80  повідомлень від абітурієнтів, тому після кожного тестування ми знали чи точно дотримувались інструктори процедури проведення ЗНО, чи розгадували кросворди.

Скоро дізнаємося про «рекордсменів»

"Наразі очікується список «200»-бальників – абітурієнтів, які набрали максимальну кількість балів. По Вінниці вже чотири роки поспіль три навчальних заклади міста посідають призові місця. Минулого року перша школа Вінниці мала найкращий результат в Україні із англійської мови.. Серед лідерів – ФМГ № 17, Технічний ліцей та 7-а школа. Минулого року до них приєднався ще й приватна школа АІСТ", – каже Геннадій Кузьменко.

Якщо раніше серед лідерів  була домінанта вінницьких шкіл, то зараз досить високий рівень показують школи із районів, зокрема, із Жмеринського, Гайсинського, Тиврівського. Ще одна тенденція: учні, які набрали 190 – 200 балів, продовжують навчання поза Вінницею. Якщо хтось і залишається, то йдуть у Вінницький медичний університет.

За результатами спостереження Вінницьке представництво Громадянської мережі ОПОРА запропонувало низку рекомендаціїй які покликані позитивно вплинути на підготовку та проведення ЗНО у 2013 рці. Так, Українському ЦОЯО рекомендовано збільшити кількість чергових у пунктах тестування, беручи до уваги гендерний фактор (для вільного пересування у рекреаційних зонах). Вінницькому РЦОЯО – посилити відповідальність за користування мобільними телефонами персоналом пунктів тестування.

Нагадаємо, що громадське спостереження ВГО Громадянської мережі ОПОРА за ЗНО відбувається за сприяння Альянсу для розвитку (Global Development Alliance) Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI).