8 червня відбулася прес-конференція Громадянською мережі ОПОРА, під час якої її представники розповіли про підсумки спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням у 2012 році. У Черкаській області ОПОРА спостерігала у 40 % пунктів тестування і побувала у 19 із 50 пунктах області (38 %).Марина Макуха

Громадянська мережа ОПОРА вже п’ятий рік поспіль організовує кампанію спостереження за перебігом зовнішнього незалежного оцінювання в Україні. «Загалом варто відмітити, що у 2012 році організація проведення ЗНО була на значно вищому рівні, ніж попередні роки. Поряд із тим ми не можемо оцінити її на «відмінно», оскільки ще існують окремі проблеми в адмініструванні ЗНО та більш серйозні проблеми із забезпеченням рівних умов для учасників ЗНО. На нашу думку, причиною такого явища є нечітко прописані інструкції окремих процедур та їх недотримання, – зазначила активіст ОПОРИ Марина Макуха».

Організація зовнішнього незалежного оцінювання – 2012 р.

Цього року одним із основних інструментів контролю за користуванням абітурієнтами  допоміжними матеріалами під час написання ЗНО (такими як мобільні телефони, ноутбуки тощо) було використання металодетекторів. Таке нововведення продемонструвало свою ефективність у виявленні мобільних пристроїв в учасників тестування під час написання тестів. Однак Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на вибірковий підхід до застосування металошукачів, що не дозволило забезпечити рівні умови для всіх учасників ЗНО. Так, в одних пунктах тестування металодетектори використовували протягом усього проходження ЗНО (під час входу учасників у пункт тестування, вбиральню, аудиторію), а в інших – не використовували взагалі. Відповідно абітурієнтів видаляли з пункту тестування через наявність телефонів значно частіше там, де працівники міліції користувалися металодетекторами, ніж там, де їх не використовували.

Ще однією новинкою стало використання регіональними центрами оцінювання якості освіти смс-повідомлень. Так, якщо абітурієнт умикав під час написання тестів свій мобільний телефон, йому одразу надсилали повідомлення: «Моніторимо Інтернет, мобілки – анульовуємо роботи. Не втрать усе! РЦОЯО».

Були випадки порушення порядку проходження ЗНО і працівниками міліції та медперсоналом, зокрема вони говорили по телефону з особистих питань, виходили на вулицю палити та заходили у пункт тестування під час проведення ЗНО (школа № 30 м. Черкаси).

Не рівні умови для учасників ЗНО створювали і чергові пунктів тестування шляхом неналежного виконання своїх обов’язків. В одних пунктах тестування учасники заходили до вбиральні по одному, завжди лишалися в полі зору чергових, їх проводили до виходу та медичних працівників (наприклад, у Черкаському державному технологічному університеті, школі № 15, 17, 31, 33 м. Черкаси, № 5, 7 м. Сміла, № 3, гімназії ім. С. Д. Скляренка м. Золотоноша). В інших – абітурієнти мали можливість вільно пересуватися без особливої уваги до них, адже чергові не супроводжували їх під час пересування.ЗНО з біології

Були недоліки і у роботі УЦОЯО. Так, мали місце неточності у тестових матеріалах. Зокрема у тестах з історії України сталася помилка з почерговістю відповідей, з біології виникли неточності з перекладом завдання на російську мову. Окрім цього, були поодинокі повтори в списках абітурієнтів. Наприклад, один із учасників був внесений до списків два рази і зазначений у двох різних аудиторіях.

Спостерігачі Громадської мережі ОПОРИ відзначать погане забезпечення пунктів тестування мінімально потрібною кількістю канцелярського приладдя. Наприклад, папером та клеєм для опломбування приміщень, які не використовують у пунктах тестування. У школі № 30 м. Черкаси спостерігач двічі зафіксував, як члени пункту тестування відривали пломбу на скотчеві і безперешкодно заходили до кімнати, а потім виходили і приклеювали «пломбу» на місце. Поясненням такого явища стало те, що їх не забезпечили папером, а лише скотчем. При цьому на інших пунктах тестування опломбовували все дуже скрупульозно, навіть ось такі маленькі дверцята.ЗНО

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання – 2012 р.

Найбільшу кількість проблем, які завадили учасникам ЗНО успішно скласти тестування, завдали вони самі через невиконання ними правил проходження ЗНО.

Зокрема абітурієнти:
– забували один із необхідних документів (сертифікат або документ, що засвідчує особу) для проходження на пункт тестування (школа № 33, № 30, ЧНУ ім. Б. Хмельницького м. Черкаси, гімназія ім. С. Д. Скляренка м. Золотоноша, Центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів м. Сміла). У окремих ситуація батькам вдавалося встигнути привести документи абітурієнтам за декілька хвилин до початку ЗНО (Черкаський комерційний технікум);
– не залишали мобільні телефони у спеціально відведених місцях для речей учасників тестування (школа № 15, 30, 31, ЧНУ ім. Б. Хмельницького м. Черкаси, гімназія ім. С. Д. Скляренка м. Золотоноша). Наприклад, в одного з абітурієнтів знайшли мобільний телефон під лінолеумом біля його робочого місця, в іншого – телефон заграв під час тестування в кишені (школа № 30 м. Черкаси);
– запізнювалися на пункт тестування;
– забували ручки.

Отже, загалом рівень організації зовнішнього незалежного оцінювання у Черкаській області можна оцінити на достатньо високому рівні. Попри це ОПОРА пропонує до впровадження низку рекомендацій, що можуть позитивно вплинути на підготовку та проведення ЗНО у 2013 році:

  1. покращити методику підготовки, відбору тесових завдань й бланків відповідей, щоб уникнути розбіжності, виявлені на тестуванні з історії України та біології;
  2. забезпечити якісний контроль підготовки матеріалів для ЗНО;
  3. уніфікувати та чітко прописати процедуру використання металодетекторів у пунктах тестування;
  4. покращити матеріальне забезпечення пунктів тестування (папером, клеєм тощо);
  5. збільшити кількість чергових на пунктах тестування;
  6. організувати спільні заходи для персоналу пунктів тестування та громадських спостерігачів для вирішення спірних моментів щодо спільної діяльності на пунктах тестування.


Контактна особа:
Марина Макуха
063 199 68 20


Для довідки
Громадянська мережа ОПОРА вже п’ятий рік поспіль організовує кампанії спостереження за перебігом зовнішнього незалежного оцінювання в Україні. У 2012 році на 1 200 пунктах тестування активісти організації здійснювали системний громадський контроль. Найбільше покриття моніторингу (50 % пунктів тестування) організація забезпечила під час складання обов’язкового для всіх абітурієнтів предмету – української мови та літератури. Спостерігачі традиційно збільшили свою присутність у кожному другому пункті тестування і під час математики та хімії. Останній предмет хоч і не є масовим, втім, цьогоріч складався першим. Представники ОПОРИ дослідили дотримання правил участі у тестування абітурієнтами та роботу персоналу, відповідальних за проведення зовнішнього оцінювання, проаналізували ефективність нововведень, зокрема, використання металошукачів тощо. Приклади описані у звіті дають можливість визначити основні тенденції, але не є вичерпним переліком фактів, зафіксованих організацією. ОПОРА підготує розгорнутий аналітичний матеріал для УЦОЯО, який допоможе інституції під час підготовки до ЗНО 2013 року.
Громадські спостерігачі відслідковували:
  • повний цикл процедури підготовки до тестування;
  • організацію роботи пунктів в день оцінювання;
  • підготовку та написання апеляційних заяв на порушення процедури ЗНО;
  • представники ОПОРИ планують спостерігати за роботою Апеляційної комісії, що розглядатиме заяви абітурієнтів, які не згодні з результатами оцінювання.