Громадянська мережа ОПОРА завершила кампанію громадського моніторингу зовнішнього незалежного оцінювання на Рівненщині. Головним завданням кампанії було забезпечити відповідній рівень організації зовнішнього незалежного оцінювання безпосередньо на пунктах тестування з метою забезпечення рівних прав для всіх абітурієнтів.

У 2012 році абітурієнти здавали тести з десяти дисциплін: хімії, російської мови, географії, математики, всесвітня історії, іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська), української мови та літератури; історії України; фізики та біології. 7 червня відбулося заключне тестування основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

Громадські спостерігачі ОПОРИ пильно слідкували за процесом проведення ЗНО в Рівненській області. Представники організації відвідали пункти тестування у Рівному, Сарнах, Кузнецовську, Дубровиці та Дубно. Спостереження велося в 50% пунктів тестування з таких предметів, як: хімія, математика, українська мова та література. Решта предметів забезпечувалася спостерігачами на 30%. Загалом, за всіма предметними тестуваннями основної сесії, в Рівненській області спостерігали 55 осіб.

Спостерігачі ОПОРИ контролювали дотримання абітурієнтами правил проходження ЗНО. Учасникам заборонялося використання в пункті тестування будь-яких засобів зв’язку, пристроїв зчитування (фіксації), збереження та відтворення інформації, спілкування з іншими абітурієнтами, передача їм будь-яких предметів та матеріалів. Також, представники організації перевіряли якість роботи персоналу пунктів тестування.

Явка учасників ЗНО

Щоб увійти до пункту тестування, учасники ЗНО повинні були мати при собі запрошення, сертифікат та документ, що посвідчує особу. В порівнянні з попередніми роками, в 2012 кількість осіб, що прийшли без належних документів значно зменшилась.

Скласти тестування з хімії в Рівненській області можна було в 6 пунктах тестування. Загалом зареєструвалося для проходження ЗНО 1384 осіб, з’явилося 1259, що становить 90,97%.
Тестування з російської мови відбувалося лише на одному пункті тестування. Зареєструвалося для складання ЗНО 35 осіб, з них з’явилося 22. В процентному відношенні ЗНО з російської мови показало найнижчу явку абітурієнтів з усіх предметів - 62,86%.

Тестування з географії відбувалося на 11 пунктах. Зареєстровано 2713 учасників. Прийшли на 2476, що становить 91,26%.

Тестування з математики відбувалося на 24 пунктах, та було розділено на два дні. Загалом зареєстрованих 6347 осіб. З них з’явилося 5855, що склало 92,26%.

Тестування з всесвітньої історії проводилося на одному пункті. Зареєстровано 281 учасника. З’явилося на тестування 235, що склало 83,63%.

Тестування з іноземної мови проходило на 10 пунктах. Зареєстровано 1954 учасника. Тест складали 1799, що становить 92,07%.

Тестування з української мови та літератури відбувалося два дні. Для його проведення задіяли 38 пунктів. Оцінювання з даної дисципліни проходила найбільша кількість абітурієнтів - 9875 учасників. З них з’явилося 9099, що склало 90,14% явки.

Тестування з історії України відбувалося в 29 пунктах. Зареєстрованих абітурієнтів – 7018. прийшло - 6364, що становить 90,68%.

Тестування з фізики відбувалося на 9 пунктах. Зареєструвалося 2135 абітурієнтів. З’явилося 1886, що склало явку 88,34%.

Тестування з біології відбулося на 17 пунктах. Зареєструвалося 4487 абітурієнтів. З’явилося 4003, що склало 89,21% від загальної кількості.

Порушення процедури ЗНО з боку учасників

Найбільш масовим порушенням з боку учасників ЗНО у 2012 році є використання мобільного телефону. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували більше десятка випадків його використання.

Під час тестування з історії України у Рівненській ЗОШ №22, в аудиторії № 17, абітурієнтка під час ЗНО використовувала мобільний телефон. Цей факт було вчасно виявлено та зафіксовано. Уповноваженою особою та відповідальним складено акт про порушення. Абітурієнта позбавлено права здавати тест.

У Дубровицькому НВК під час тестування з української мови та літератури "Ліцей-загальноосвітня школа І-ІІ ступенів", в аудиторії №15, абітурієнт, віддавши зошит і бланки з відповідями, повернувся на своє місце і почав щось переглядати на мобільному. На зауваження чергового та спостерігача абітурієнт не відреагував. Замість того, щоб зробити зауваження для учасника, інструктор закрив перед спостерігачем двері. Про інцидент повідомили уповноваженому за пункт тестування. Підчас складання протоколу, відповідальний за пункт тестування наполягав на тому, щоб не вносити жодних зауважень в документ.

Під час ЗНО з історії України, у Рівненській ЗОШ №11 одного учасника позбавлено права здавати тестування. Причина - виявлення в нього пристрою зчитування інформації (мобільного телефону). Даний випадок є одним з прикладів успішного використання металошукача в коридорі.

В 5 аудиторії Рівненської ЗОШ №23 під час тестування з математики в одного абітурієнта випав мобільний телефон. Про це одразу було повідомлено відповідального за пункт тестування. Оскільки інструкторами не було помічено, що учасник користувався телефоном, йому було дозволено продовжити роботу. Старшим інструктором була написана пояснювальна записка. Інцидент було зафіксовано в карті спостереження.

В Кузнецовській ЗОШ №2 та ЗОШ №1 спостерігачі помітили спроби абітурієнтів спілкуватися між собою. Учням зробили зауваження після чого вони заспокоїлися.

Недоліки роботи персоналу пунктів тестування

Під час тестування з хімії в Сарненській гімназії, покидаючи аудиторію, учасниця ЗНО забрала з собою бланк відповідей. Відійшовши від аудиторії на декілька метрів, абітурієнтка повернулася та віддала бланк. По факту порушення процедури тестування старшим інструктором та інструктором, які мали перевірити наявність бланку відповідей при виході абітурієнта з аудиторії, складено протокол та взято відповідні пояснення.

Грубе порушення правил проведення ЗНО зафіксовано на пункту тестування у Рівному. Під час тестування з хімії в ЗОШ №22 спостерігач ОПОРИ зауважила, що в аудиторії №09 під час проведення тестування інструктор на протязі довгого часу працював з мобільним телефоном, ховаючи його під столом. Використовувати будь-які мобільні пристрої під час ЗНО категорично заборонено. Спостерігач повідомив про виявлені факти порушення Уповноважену особу УЦОЯО Дундюк В.О. та відповідального за пункт тестування ШамуС.А. Останні, в супереч інструкцій, відмовилися вносити факти порушень до протоколу. Спостерігача запевнили, що зроблять зауваження для інструктора, однак, не більше.

Свою відмову вносити зауваження спостерігача до протоколу, відповідальний за пункт тестування пояснив не бажанням створювати проблем. Це не перший зафіксований спостерігачами ОПОРИ схожий випадок недбалого виконання персоналом пункту тестування своїх обов’язків.

Використання металодетекторів

Нововведенням ЗНО-2012 є наявність металошукачів на пунктах тестування у працівників державної служби охорони. Їх застосування мало б стати одним із механізмів для обмеження впливу технічних засобів зв’язку на результати ЗНО.

В Рівненській області працівників ДСО забезпечили метало детекторами на 100%. Найбільш розповсюдженою практикою є використання металошукача при перевірці абітурієнтів, коли ті направляються до вбиралень. Недоліком є те, що охоронець фізично не може встигнути перевірити абітурієнтів на всіх поверхах пункту тестування.

Позаштатні ситуації

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано декілька звернень абітурієнтів до медичних працівників. Наприклад, в Рівненській ЗОШ №28, під час тестування з історії України недобре стало одній з абітурієнток. Її провели до медичного працівника. Після надання допомоги, дівчина продовжила роботу над тестами. Також під час тестування з історії України, але уже в Рівненській ЗОШ № 19, один з абітурієнтів запізнився на ПТ і хотів, щоб його допустили. Коли до нього вийшла уповноважена особа він намагався з нею домовитися («порішать»), щоб його записали на наступний день.

На пункті тестування в Рівненській ЗОШ №8 в три аудиторії замість пакетів для бланків з історії України прийшли пакети з написом математика. Завдяки професійним діям уповноваженої особи, проблему швидко вирішили. На цьому ж пункті багато абітурієнтів не змогли розібратися в питаннях тесту, що стосувалися хронології подій, варіанти відповіді були поставлені не в алфавітному порядку. Проблему також було вирішено уповноваженою особою. Запам’яталася школа №8 і неприємним запахом з туалетів, який розповсюджувався на аудиторій.

Із позаштатних ситуацій можна відмітити дії відповідального за пункт тестування - Рівненська ЗОШ №28. Під час тестування з історії України, спостерігач ОПОРИ зафіксував, як директор на пів години покинув приміщення школи. Про це було повідомлено уповноважену особу. Спостерігач ОПОРИ зробив відповідальному зауваження, однак, за 20 хвилин до закінчення тестування, він вдруге покинув приміщення школи. Факт порушення зафіксовано в протоколі. Свої дії директор школи пояснив необхідністю проводити дитячій табір та організовувати підсумкову атестацію.

Детальніше:
координатор спостереження за ЗНО
у Рівненській області
від Громадянської мережі ОПОРА
067 913 15 05

Додаткова інформація:
Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі ОПОРА за ЗНО відбувається за сприяння Альянсу для розвитку (Global Development Alliance) Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI).