7 червня 2012 року офіційно відбулась остання сесія ЗНО-2012 з предмету біологія. Таким чином дійшла завершення основна кампанія незалежного тестування. Попереду залишаються додаткові сесії, які відбудуться з 18 до 22 червня в м. Івано-Франківськ. Загалом, Закарпатським представництвом Громадянська мережа ОПОРА за підсумками кампанії спостереження за ЗНО в Закарпатській області не було виявлено жодних грубих порушень з боку персоналу та учасників. При цьому, хочемо відзначити хороший рівень організації роботи на пунктах тестування.

Явка учасників на Закарпатті в середньому трохи нижча від явки в Україні в цілому - 92%. За даними Івано-Франківського РЦОЯО найвищий показник зафіксований на тестуванні з географії 92%, найнижчий - з російської мови 78%. Абітурієнти не подали жодної апеляційної скарги на процедуру його проведення. Позбавлені права роботи над тестами 2 учасники ЗНО, в яких були виявлені мобільні телефони під час виконання роботи над тестами.

Нагадаємо, що цьогоріч, на відміну від попередніх років, відповідно до Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році, учасникам тестувань не могли мати при собі будь-яких засобів зв’язку, пристроїв зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, друкованих і рукописних матеріалів, що не передбачені процедурою тестування. Це стосується навіть вимкнених пристроїв. Також новим способом боротьби з використання мобільних телефонів були перевірки учасників металодетекторами.

Слід зазначити, що металодетектори на Закарпатті, на відміну від інших областей, почали використовувати пізніше, під час тестування з української мови та літератури 28 травня 2012. Характерною стала відсутність будь-якого алгоритму їх використання. В одних пунктах тестування їх використовували в аудиторіях перед тестуванням та під час перевірки розміщення абітурієнтів, в інших на вході та перед так званими рекреаційними зонами - у коридорах. На наше переконання використання метолодетектора в аудиторії під час написання роботи є недоцільним, відволікає від роботи та принижує абітурієнта, разом з тим, перевірка перед рекреаційною зоною є цілком виправданою, оскільки там абітурієнт перебуває без нагляду. 

Крім того, починаючи з 26 травня (сесії ЗНО з іноземних мов) учасники, які вмикали свої телефони раніше часу відведеного для складання тесту, отримували смс-повідомлення про можливе анулювання їхньої роботи через користування цими засобами.

Що стосується роботи персоналу в пунктах тестування, то загалом слід відзначити хороший рівень виконання покладених на них обов’язків та чітке дотримання інструкцій. При цьому спостерігачі виявили кілька спроб скористатись мобільним телефоном черговими на пункті тестування до початку процедури складання тестів. При цьому, персоналом на всіх ПТ проводився візуальний та фізичний супровід учасників тестування до туалетів чи до виходу з пункту при достроковому закінченні роботи над тестами. Такі дії чергових є важливими, аби унеможливити спілкування учасників між собою в рекреаційних зонах та коридорах, з метою забезпечення принципу рівності між усіма учасниками ЗНО.

 Також особливістю ЗНО  цього року є суттєві недоопрацювання Українського центру оцінювання якості освіти у підготовці тестових матеріалів. Вперше з початку використання ЗНО були виявлені неточності і в самих тестових зошитах. Чи не найбільше запитань виникло в абітурієнтів під час роботи над завданням №56, де пропонувалося розмістити у хронологічній послідовності зазначені варіанти відповідей. Проблема полягала у тому, що вони були зазначені у зворотному алфавітному порядку (Г, В, Б, А замість А, Б, В, Г). Дехто з абітурієнтів помітив недолік одразу і почав вимагати роз’яснення в інструкторів, як чинити у такому випадку, однак частина учасників тестування не звернули увагу на недоліки і розставляли варіант відповідей дотримуючись алфавітного порядку. Очевидно тому, Український центр оцінювання якості освіти прийняв рішення про зарахування двох варіантів можливої розстановки правильних відповідей – в алфавітному та зворотньому алфавітному порядку. Тому, незважаючи на послідовність розміщення варіантів відповідей, на яку орієнтувався абітурієнт, його бал не буде втрачено.

Також на тестуванні з Історії України, де було виявлено різну послідовність варіантів відповідей у зошитах російською та угорською мовами, порівняно із аналогічними завданнями в україномовних зошитах. Так, на Закарпатті, тим абітурієнтам, які вказали на неточності, роз’яснили – у виборі правильних відповідей орієнтуватися на угорськомовний варіант тестового зошита. Без сумніву, ситуація склалась з провини УЦОЯО при підготовці матеріалів для роботи учасників, а тому ним мають бути вжиті усі необхідні заходи задля забезпечення справедливого обрахунку результатів тестування.

Ще одне недоопрацювання виявив випадок на пункті тестування в ЗОШ №11 м. Мукачева, коли абітурієнт отримав запрошення для проходження тестування в ЗОШ №11, в той же час, він був у списках учасників на пункті тестування в ЗОШ №10 м. Мукачева. Завдяки тому, що ця помилка була оперативно виявлена абітурієнт встиг дістатись потрібного пункту тестування вчасно.

В ЗОШ №1, м. Хуст, виявлено ситуацію, коли на пакетах, до яких мали вкладатися після завершення тестування бланки відповідей з історії України, було написано «математика». Очевидно, що УЦОЯО під час підготовки контейнерів було допущено технічну помилку і замість пакетів із написом «Історія України» для зворотньої відправки вкладені пакети для математики. Таку технічну неточність було виправлено шляхом заклеювання неправильної назви новими надрукованими наліпками чи пакування бланків відповідей до окремих конвертів. Загалом помилка у назві пакетів для бланків відповідей не вплине на результат учасників ЗНО, оскільки не стосується змістової частини тесту.

ОПОРА радить Центру вдосконалити методику відбору та перевірки тестових завдань, щоб запобігти можливим технічним помилкам надалі. Адже допущення таких неточностей не сприяє підвищенню суспільної довіри до проведення зовнішнього оцінювання серед абітурієнтів та їхніх батьків і ставить під сумнів компетентність органу, відповідального за організацію ЗНО.

Організаційно-технічні умови проведення ЗНО в Закарпатській області загалом відповідали нормам. При цьому, хочемо відзначити, цей результат досягнуто, в першу чергу, завдяки відповідальним особам за пункт тестування, адже, цьогоріч централізовано не фінансувалися жодні канцелярські та поліграфічні витати, що створило необхідність у забезпеченні усіма необхідними матеріалами за рахунок шкіл, на базі яких проводилось тестування.

За результатами спостереження Закарпатське представництво Громадянської мережі ОПОРА пропонує до впровадження ряд рекомендацій, що на нашу думку повинні позитивно вплинути на підготовку та проведення ЗНО у 2013 році:
1. Забезпечити якісний контроль підготовки матеріалів для ЗНО.
2. Чітко прописати регламент використання металодетекторів та камер в пунктах тестування.
3. Врахувати помилки в тестових зошитах під час визначення результатів ЗНО.
4. Покращення матеріального забезпечення пунктів тестування.
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за ЗНО відбувається за сприяння Альянсу для розвитку (Global Development Alliance) Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI).