Вчора, 28 травня, абітурієнти проходили перевірку знань з української мови та літератури. Зважаючи на те, що цей предмет є обов’язковим для вступу до вищих навчальних закладів і його здають усі цьогорічні вступники, тестування проводиться у два дні – 28 та 29 травня. Явка абітурієнтів у перший день тестування у Львівській області склала  93,55%  від раніше зареєстрованих.

Загалом спостерігачі Громадянської мережі «ОПОРА»  зафіксували  якісну організацію роботи пунктів тестування та зменшення кількості порушень як з боку персоналу, так і з боку самих учасників ЗНО. Так, з 20 пунктів тестування, де вели спостереження представники ОПОРИ, через використання мобільних телефонів було вилучено лише двох абітурієнтів (СЗШ № 1 м. Новояворівська). Також, менше вступників забувало вдома документи, необхідні для пропуску у пункт тестування.

Проте, незважаючи на позитивну загальну картину, сьогодні спостерігач «ОПОРА» став свідком спроби скласти тест за іншу особу. Це трапилося у Львівській школі №9, куди прибув хлопець з свідоцтвом про народження, хоча у сертифікаті були зазначені дані паспорта, за якими абітурієнта зареєстрували для участі у ЗНО. Помітивши невідповідність документу, що засвідчує особу, чергові попросили надати паспорт. На прохання персоналу пункту хлопець відповів: «У нього паспорта немає». Кого саме мав на увазі вступник або чому говорив про себе у третій особі залишилося загадкою – «абітурієнт» швидко зник з пункту тестування, не дочекавшись уповноваженої особи та відповідального за пункт тестування, яких для вияснення ситуації покликали чергові.

Важливість тестування далася в знаки деяким абітурієнтам безпосередньо в аудиторіях – вони не змогли справитися з хвилюванням. У Стрийській школі №2 дівчинка розплакалася посеред тесту. У іншої абітурієнтки (школа №2 м. Жовква) через надмірне хвилювання піднявся тиск та пішла кров з носа. На жаль, випускниця-медалістка не змогла продовжити роботу над тестом, адже була госпіталізована. ГМ «ОПОРА» радить абітурієнтці звернутися в Львівський регіональний центр для реєстрації на додаткову сесію ЗНО.

Детальніше:
Світлана Михалків
координатор спостереження за ЗНО у Львівській області
0962126185
 
Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за ЗНО відбувається за сприяння Альянсу для розвитку (Global Development Alliance) Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI).