Цього року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту активно популяризує систему "Електронний вступ 2011", за допомогою якої абітурієнти мають можливість  подавати заяви для вступу на навчання до ВНЗ III–IV рівнів акредитації за допомогою інтернету. За своєю сутністю ця система є прогресивною, однак вона була запропонована абітурієнтам і приймальним комісіям вищих навчальних закладів дещо недопрацьованою.

Загрозою, яка може поставити крапку у вступній кампанії  для багатьох вступників є те, що абітурієнти, які планують подати заяву за допомогою системи "Електронний вступ 2011", в останній день (31 липня) не зможуть реалізувати свої наміри. Адже після подачі абітурієнтом заяви на вступ через вищезазначену систему протягом однієї доби  приймальна комісія повинна йому надіслати відповідь. Відповідно, якщо абітурієнт надішле заяву, наприклад, о 22.00 31 липня, то навчальний заклад фізично не зможе розглянути її та надіслати повідомлення раніше, ніж 1 серпня. Враховуючи те, що 31 липня – останній день подачі заяв і 1 серпня ВНЗ уже повинні сформувати та оприлюднити рейтинг списку абітурієнтів, то у такі терміни це зробити нереально. Тому Міністерство освіти і науки, молоді та спорту вирішило, що за допомогою системи "Електронний вступ 2011" подавати заяви можна буде лише до 23 години 59 хвилин 30 липня.

Проблема полягає у тому, що про це не повідомляється на сайті, де можна увійти до  системи "Електронний вступ 2011"  та містяться вимоги до осіб, які мають можливість скористатися системою. Оператор консультативного телефону «Вступна кампанія 2011 року» (номер якого розміщений на сайті МОНМС) пояснив, що інформація про це була надана ректорам вищих навчальних закладів. Яким чином ректори можуть повідомити усіх абітурієнтів України і чому про це ще не зазначено на сайті, не зрозуміло.

Як довели вступні кампанії попередніх років, частина абітурієнтів чекають до останнього дня для того, щоб, проаналізувавши бали інших вступників та оцінивши свої шанси вступу на окремі напрями, подати  заяви туди, де вони матимуть більше можливості бути зарахованими на місця, що фінансуються за рахунок державного бюджету. Таким чином, абітурієнти можуть втратити шанс подати заяву не через свою необізнаність, а через недостатній професіоналізм та безвідповідальність відповідних посадовців.

Але це не єдині прогалини системи "Електронний вступу 2011". Наприклад, громадських спостерігачів мережі ОПОРА турбує факт, що система захисту персональних сторінок абітурієнтів  є занадто вразливою, адже всі дані (у тому числі й особистий пароль, який автоматично друкується на сертифікаті ЗНО) стають доступними третім особам уже після першої подачі вступником документів до будь-якого вищого навчального закладу. Така ситуація сприяє можливому завданню навмисної шкоди інтересам абітурієнта шляхом реєстрації його заяви на вступ або її відміни у різних ВНЗ третіми особам, які отримали доступ до логіну та пароля до персональної сторінки вступника.

Проект спостереження за вступною кампанією 2011 року здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні.

Додаткова інформація:
Марина Макуха
громадський спостерігач за вступною кампанією у Черкаській області
+38 063 199 68 20