23 червня у Кімнаті преси газети «Южная правда» відбулася прес-конференція, присвячена результатам проведення ЗНО у Миколаївській області. Своїми враженнями та думками з журналістами поділилися заступник директора Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Людмила Завірюха, а також спостерігачі від ГМ ОПОРА. Як повідомили представники ГМ ОПОРА у Миколаївській області громадське спостереження проводили 49 спостерігачів, відсоток покриття на тестах з української мови та літератури склав 75%, на інших предметах – 25%.

ГМ ОПОРА зауважує: усі пункти тестування підготувалися дуже добре. Немає жодної претензії до організації тестування та персоналу ПТ – вони відпрацювали на «відмінно»: не дозволяли списувати та користуватися мобільними телефонами (на відміну від російського Єдиного державного екзамену), супроводжували абітурієнтів у санкімнати та до виходу з ПТ (ГМ ОПОРА відмічає зниження кількості виходів абітурієнтів до туалетів). І якщо у минулому році у вбиральнях спостерігачами виявлялися посібники та підручники, то в цьому році жодного такого випадку зафіксовано не було.

Л.Завірюха зупинилася на відмінностях підготовки до ЗНО у цьому році. Якщо в минулі роки реєстрацією абітурієнтів на тестування займалися посадові особи на базах загальноосвітніх навчальних закладів (2009 рік) та у Єдиному пункті реєстрації (2010 рік), то в цьому році кожна особа, яка забажала складати тести, реєструвалася самостійно за допомогою Інтернет. Потім формувався відповідний пакет документів, і поштою абітурієнт мав отримати сертифікат для проходження ЗНО. Але, як зауважили спостерігачі, у перші дні тестування з української мови та літератури кілька десятків абітурієнтів з’явилися на пункт тестування без сертифікатів – вони заявили, що не отримали їх поштою. За словами Л.Завірюхи, не можна однозначно сказати, чия то була вина – можливо, не спрацювала пошта. Якщо казати про кількість таких абітурієнтів, то їх було відносно небагато – десь 1% від зареєстрованих на тестування: якщо в середньому було зареєстровано на тестування 6445 абітурієнтів, то не отримали сертифікати близько 60 чоловік. Ситуацію намагалися виправити: з Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти, з Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти телефонували абітурієнтам, які не отримали сертифікати, і кількість тих, які не отримали сертифікати взагалі, зменшилася – абітурієнти забрали документи чи у переддень тестів, чи в день тестів. Але все одно залишилися ті, хто з’явився на пункт тестування без сертифікатів. Втім, свій шанс вступити у цьому році до віщого навчального закладу вони все одно отримали: їм дозволили зареєструватися на додаткову сесію ЗНО.

Найвищою явка абітурієнтів була на тестуванні з української мови та літератури – 88% (2 червня) і 90% (3 червня), досить активна зафіксована під час ЗНО з іноземної мови – 90% (англійська) і 89% (німецька), на тестах з математики – 88%. Найгірша явка - з російської мови – 65%.

Розповіли спостерігачі і про нестандартні ситуації, які було зафіксовано під час ЗНО. Нагадаємо, що заходитись на пункті тестування з мобільним абітурієнтам було заборонено. Користуватися ним не могли також інструктори, персонал, спостерігачі. Не зважаючи на суворі обмеження та попередження про наслідки, 3-х абітурієнтів було видалено з пунктів тестування через спроби отримати підказки телефоном.

Спостерігачі ГМ ОПОРА і заступник директора МОІППО Л.Завірюха відзначили, що претензій до проведення ЗНО не мають.