Під час проведення двох сесій зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури (2 та 3 червня) спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували випадки, коли абітурієнти, не змогли скористатися правом на доступ до вищої освіти, хоч і прийшли до пунктів тестування. Такі вступники найчастіше забували сертифікат ЗНО або не мали його взагалі.

Аби розрадити абітурієнтів, які не змогли взяти участь в оцінюванні знань, персонал пунктів тестування радив їм виробляти медичні довідки про хворобу, яка б мала завадити пройти випробування. Наявність хвороби, підтверджена довідкою відповідного закладу охорони здоров’я, вважається об’єктивною причиною, що дає право на участь у додатковій сесії зовнішнього оцінювання. Сьогодні до Громадянської мережі ОПОРА почали надходити тривожні дзвінки з запитаннями від учасників ЗНО про те, як діяти у ситуації, коли лікарі відмовляються видавати довідки…

По-перше, просимо абітурієнтів не користуватися такими порадами та не намагатися виробляти «липові» медичні довідки. ЗНО, метою якого є рівний доступ до якісної освіти, не повинне сприяти корупційним діям.

По-друге, Громадянська мережа ОПОРА рекомендує тим учасникам ЗНО, які втратили шанс пройти тестування через відсутність сертифіката, звертатися до Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти з проханням виробити його дублікат.

По-третє, рекомендуємо отримати підтвердження з печаткою у поштових відділеннях про те, що сертифікат не був вручений адресату, та зареєструватися на додаткову сесію. Як запевнили ГМ ОПОРУ у ЛРЦОЯО, центр піде назустріч тим вступникам, які з об’єктивних причин не змогли потрапити на пункти тестування – їх зареєструють на сесію, що відбудеться  27 червня – 3 липня.

Як вже повідомляла ГМ ОПОРА, однією з найпоширеніших причин недопуску учасників до оцінювання була відсутність сертифіката. Така ситуація зумовлена двома факторами. По-перше, учні неуважно ознайомлювалися з переліком документів, які потрібно мати при собі на тестуванні – сертифікат (документ для проставлення відмітки про проходження ЗНО, який пізніше подається у приймальну комісію для вступу до вищого навчального закладу), паспорт (свідоцтво про народження) та запрошення. Цей перелік був розміщений на сайтах Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, а також містився у спеціальному інформаційному бюлетені, який отримували абітурієнти поштою разом з сертифікатом. Проте, УЦОЯО не поширював цієї інформації іншими каналами, як наприклад комунальні канали телебачення чи газети. Не було також запропоновано концепту інформаційної кампанії, яку б провадили регіональні центри.

Ще однією причиною, чому вступники не змогли взяти участь у перших сесіях ЗНО, стала відсутність у них сертифікатів як таких. Нагадаємо, що реєстрація на цьогорічне ЗНО проходила за дещо зміненими процедурами. Учасник надсилав до регіонального центру заповнений бланк зі своїми даними та обраними предметами для тестування, а у відповідь, рекомендованим повідомленням, отримував сертифікат та інформаційний бюлетень з основними правами та обов’язками. Процедура рекомендованого повідомлення передбачає, що учаснику в поштову скриньку приходить повідомлення про те, що у поштовому відділенні на нього чекає лист, який він має забрати, засвідчивши це своїм підписом. За три тижні до початку тестування учасник отримував ще один лист із запрошенням-перепусткою, де вказувалися безпосередньо адреси пунктів тестування.

Однак, як виявилося вже під час першого тестування з української мови та літератури, не всі бажаючі складати тести отримали сертифікати ЗНО. Так, у середню школу №45 м. Львова зранку з’явилися випускники, які не маючи документів, вирішили проходити зовнішнє оцінювання. Діти були переконані, що сертифікати їм видадуть у пункті тестування, оскільки поштою вони їх не отримали. Питання про те, чому учасники не отримали сертифікатів наразі залишається відкритим. Можливо, учасники чи їхні батьки не зауважили повідомлення про лист у поштовій скриньці, тому й не отримали його. Звісно, не можна відкидати той факт, що вступники самі не звернулися раніше до центрів оцінювання якості освіти й не повідомили про відсутність сертифікату, адже в цьому в першу чергу були зацікавлені вони. З іншого ж боку, недостатня поінформованість учнів про процедури ЗНО ще більше загострили проблему.

Детальніша інформація:
Ольга Стрелюк
координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО-2011 у м. Львів
032 254 61 63
063 628 68 36