Про те, що ряд депутатів по виборчому округу № 208 мають намір офіційно засудити свого «колегу по цеху» за прямий підкуп виборців, мережі ОПОРА стало відомо одразу після оприлюднення інформації про даний інцидент. Захід із підписання вісьмома кандидатами в народні депутати характерного звернення до ЦВК, обласної прокуратури, міліції проти Валерія Давиденка відбувся 21 жовтня.

За ініціативи висуванця від ВО «Батьківщина» Вячеслава Неволька днями відбулося зібрання кандидатів, які висловили свій протест щодо дій свого конкурента – самовисуванця по 208-ому виборчому округу. Так, мережа ОПОРА вже повідомляла про випадок роздачі грошей від імені Валерія Давиденка(самовисування), причетність до якого прес-служба кандидата встигла спростувати. Тоді двоє молодиків роздавали гроші містянам, збираючи натомість копії особистих даних. Численні свідки запевняли, що дані дії здійснювалися на користь згаданого кандидата.

До слова, із вимогою надання правової оцінки діям кандидата в народні депутати Валерія Давиденка звернулися його опоненти по виборчому округу № 208: Вячеслав Неколько (ВО «Батьківщина»), Володимир Брюховецький (ВО «Свобода»), самовисуванці Петро Устенко, Віктор Шиш, Микола Череп, Михайло Голиця, Валентин Запорощук та кандидат від Радикальної партії Павло Шимко. Під характерним зверненням до ЦВК, обласної прокуратури, міліції поставили свої підписи самі ці кандидати.

Chernigiv132

Разом з тим, як повідомляли місцеві Інтернет-видання, під час публічного заходу один з кандидатів здійснив демарш. Так, звинувативши конкретно Валентина Запорощука, а також інших присутніх кандидатів в народні депутати у подібних діях, свободівець Володимир Брюховецький поставив свій підпис та залишив приміщення залу.

Спостерігач мережі ОПОРА попросив пана Брюховецького озвучити свою позицію стосовно власних дії під час вищезазначеного заходу: «По-перше, я мушу сказати, що на заході була група проплачених журналістів, які не є місцевими жителями. Вони прийшли, аби цькувати кандидатів, які засуджували дії Валерія Давиденка. А щодо мого виступу, то я вважаю, що всі мої опоненти – однакові. Серед них тільки декілька не порушують виборчий закон. Михайло Голиця на минулих виборах, наприклад, подарував кожному листоноші велосипед. Валентин Запорощук нині збирає молоко у селян за 3 гривні у той час, коли ринкова ціна є нижчою. А підпис я поставив під чим зверненням, бо вважаю, що людина, яка в Бахмачі створила цілу фінансову піраміду, має бути покараною».

Нагадаємо, що під час парламентської кампанії 2012 року Михайло Голиця балотувався так само по виборчому округу № 208, але програв перегони Олегу Ляшку. Також мережа ОПОРА вже повідомляла, що у місті Бахмач були зафіксовані випадки непрямого підкупу виборців, які здійснювали на користь Валентина Запорощука.

 

Ольга Рись
прес-секретарвиборчих програм
Громадянської мережі ОПОРАв Чернігівській області
093 790 90 94
За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.