Під час урочистостей в Хотині з нагоди відзначення у районі Дня працівників освіти на сцену для привітального слова було запрошено кандидата-мажоритарника від Народного фронту у 204 виборчому окрузі (центр в місті Хотин), міністра інфраструктури Максима Бурбака. У виступі Максима Бурбака не містилось агітаційних закликів, однак під час його представлення було наголошено на статусі Максима Бурбака:

  • Виходець з Буковини - це міністр інфраструктури Кабінету міністрів України, Бурбак Максим Юрієвич, який сьогодні є у відпустці. І, я думаю, що він зараз схоче привітати вас. І є кандидатом в депутати по мажоритарному округу 204, якраз…

Одразу по завершенню офіційного заходу спостерігачем ОПОРИ було зафіксовано, як невстановлена особа жіночої статті розповсюджувала серед присутніх агітаційні матеріали Народного фронту та кандидата-мажоритарника Максима Бурбака.

Burbak Hotyn

Урочистості були організовані управлінням освіти молоді та спорту Хотинської райдержадміністрації. Проходили урочистості в Хотинському будинку дітей та учнівської молоді (власність Хотинської районної ради, відділ освіти Хотинської РДА – балансоутримувач).

Наголосимо, що згідно ч. 4 ст. 74 закону «Про вибори народних депутатів України»:

Забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Того ж дня до спостерігача ОПОРИ надійшла інформація, що зранку 2 жовтня Максим Бурбак разом із головою Хотинської районної ради Тетяною Кравецькою був присутній чи-то на зустрічі, чи-то на нараді із працівниками Хотинського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Для вияснення обставин та формату цієї зустрічі спостерігач ОПОРИ звернувся за коментарем до декількох причетних до заходу осіб.

Так, в приймальній Хотинської районної ради повідомили, що голова районної ради Тетяна Кравецька з 2 жовтня знаходиться у відпустці. Цю ж інформацію ОПОРІ підтвердила й сама Тетяна Кравецька. Кандидат Максим Бурбак під час спілкування із спостерігачем ОПОРИ не заперечив факт зустрічі із працівниками територіального центру соціального обслуговування, а також повідомив, що під час всіх зустрічей з виборцями оформляються необхідні договори оренди. Директор Хотинського будинку дітей та учнівської молоді Олена Танасійчук повідомила, що зранку 2 жовтня в цьому приміщенні відбувалася робоча нарада працівників територіального центру соціального обслуговування, але чи були присутні на ній кандидат Максим Бурбак та голова районної ради Тетяна Кравецька, їй невідомо.

Директор Хотинського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Володимир Фісяк у розмові зі спостерігачем ОПОРИ повідомив, що 2 жовтня в сесійній залі Хотинської районної ради були заплановані загальні збори трудового колективу Хотинського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). З організаційних причин збори в день проведення були перенесені до зали Хотинського будинку дітей та учнівської молоді. Під час проведення зборів, на яких були присутніми близько 100 соціальних працівників Хотинського району, розглядалися робочі питання центру. Наприкінці на збори завітали Максим Бурбак та Тетяна Кравецька. Про те, що вони мають прийти, Володимиру Фісяку відомо не було. Максим Бурбак мав коротку промову перед присутніми, проте, чи містила його промова агітаційні моменти, директору так само невідомо.

ОПОРА звернулася до Хотинської районної ради із двома запитами: в першому просить підтвердити інформацію про відпустку голови районної ради, а в другому просить надати копії договорів оренди будинку дітей та учнівської молоді за 2 жовтня 2014 року, якщо такі були укладені.

Тим часом ОПОРА отримала відповідь на запит до Міністерства інфраструктури, в якій йдеться, що міністр Максим Бурбак у період з 22 вересня до 24 жовтня 2014 року перебуває у відпустці без збереження заробітної плати.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:

Надія (ВІРНА) Бабинська тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)