У Київській області в 91, 93 і 97 виборчих округах активізували свою діяльність політики, що у 2012 році балотувалися як мажоритарними. Тут спостерігаємо і використання благодійних фондів, і  товари та послуги для електорату, і публікації у регіональних ЗМІ. Але політики все ще не зареєстровані в ЦВК як кандидати у народні депутати.

Так, в 91 окрузі на вулицях в смт Макарів активно розповсюджується інформаційний бюлетень «Сила в правді» про діяльність народного депутата Руслана Сольвара. У 2012 році він балотувався по цьому округу як висуванець від партії «УДАР». У газеті йдеться про надання безкоштовних юридичних консультацій у нещодавно відкритих громадських приймальнях, а також – про надання товарів і послуг виборцям через фонд Сольвара «Разом у майбутнє». Разом з тим у районній газеті «Макарівські ВІСТІ» за 12 вересня 2014 р. №35(10839) розміщена стаття про пана Руслана, де розповідається, як він подарував школам на Перший дзвоник принтери, бензиновий тример, мікшерний пульт і проектор. І, між іншим, про те, що його зусилля спрямовані на допомогу українським військовим в зоні АТО.

solvar

solvar3

solvar1

У 93 виборчому окрузі з центром у м. Миронівка у 2012 році  від «Партії регіонів» балотувався Олександр Онищенко (22 лютого з фракції регіоналів у Верховній Раді вийшов і ввійшов до групи «Економічний розвиток»). Але методи схожі – зараз у місцевій газеті «Миронівський край» від 6 вересня 2014 року читаємо оголошення про те, як благодійний фонд «Родина» Олександра Онищенка встановить в дитсадку нові вікна і двері. Окрім іншого, до середини вересня по всьому місту були розміщені білборди з привітаннями до Дня Незалежності від пана Онищенка, а ще він обіцяв привезти у місто ветеранів «Динамо».

onyshchenko

onyshchenko 2

Павло Різаненко у 2012 році висувався як мажоритарник від партії «УДАР» по 97 окрузі з центром у Броварах. Станом на зараз він теж не зареєстрований як кандидат. Водночас, активізував свою діяльність на окрузі. Зокрема, в Броварах поширюються листівки про безкоштовну юридичну підтримку учасників АТО громадською приймальнею Різаненка. На звороті листівки – інформація про Координаційний центр допомоги броварським військовим.

2014917194314

2014917194258

Громадянська мережа ОПОРА застерігає: активізація діяльності потенційних мажоритарників у передвиборчий період, але без реєстрації в ЦВК як кандидатів у нардепи, може тлумачитися як спроба зманіпулювати чинним законодавством і виборцями. Адже надання товарів чи послуг виборцям в рамках передвиборчої агітації зареєстрованими кандидатами – це підкуп. Публічні заходи за участі та/або підтримки кандидата, а також оприлюднення про це інформації – це одна з форм передвиборної агітації і здійснюватися вона має за рахунок держбюджету або за рахунок передвиборного фонду кандидата, а поширюватись – з відповідним маркуванням.

Тобто, затягуючи із реєстрацією, політики де-юре не агітують (не зареєстрований – не кандидат), хоча де-факто працюють, над власною впізнаваністю і позитивним образом, який мав би спрацювати, якщо законно агітувати на цих же округах вони почнуть пізніше. Спростувати такі підозри і підтвердити безкорисливість своєї щедрості Різаненко, Онищенко і Сольвар зможуть лише в тому випадку, якщо не балотуватимуться на вище перелічених округах.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.