Вночі 13 лютого у Богодухові Харківської області невідомі розрізали агітаційний куб з написом «Саме зараз! Єдиний шанс для України! Андрій Садовий» на площі Соборності. Про це повідомив голова Харківської районної організації Політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Віктор Кисіль.

13.02.2019 Kharkiv sadoviy1

Фото: Об'єднання «Самопоміч» - Харків

Напереродні 12 лютого близько 15:00 на тій самій площі чоловік зняв і викинув полотно з зображенням Садового з аналогічного кубу, а металоконструкції, на яких трималась агітація, вивіз на вантажівців невідомомому напрямку. Представники «Самопомічі» звернулись з цього приводу до поліції.

«Підприємець, чи орендар магазину, недалеко від якого стояв той куб, чомусь вирішив, що йому це не подобається, хоча ця земля належить міськраді. Він цей куб зруйнував, банери викинув, а металоконструкції завантажив собі в «Газель» і кудись повіз, вони знаходяться в нього. З ним зв’язувався Василь Сухина (довірена особа кандидата в Президенти Андрія Садового, - прим.ред.) і чоловік сказав, що не хоче в радіусі 15 метрів від магазину бачити нашу агітацію. Ми готові до розмов і до якихось компромісних рішень, якби він звернувся до нас — бо він каже, що наша агітація якимось чином затуляє рекламу на його магазині. А вночі сьогодні порізали частину іншого банеру. В зв’язку з цим я написав заяву до поліції, щоб вона розслідувала це порушення», — розказав Віктор Кисіль.

У відділі комунікації Національної поліції Харківської області повідомили, що не отримували заяв з цього приводу станом на 15 лютого.

13.02.2019 Kharkiv sadoviy2

13.02.2019 Kharkiv sadoviy3

Фото: Об'єднання «Самопоміч» - Харків

«Під час виборчого процесу пошкодження агітаційних матеріалів кандидата в Президенти — це не просто хуліганство, а перешкоджання діяльності кандидата в Президенти України. Тому звернення в поліцію в даній ситуації — найоптимальніший вихід із ситуації», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

ОПОРА нагадує, що пошкодження, знищення або викрадення агітаційних матеріалів кандидата на пост Президента України можуть мати ознаки перешкоджання агітаційної діяльності кандидата відповідно до ч. 2 ст. 157 Кримінального Кодексу України, а також містити ознаки інших правопорушень

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]