У Луцьку 13 лютого відбулись два концерти гумористичного шоу «Ліги сміху» - комерційний та благодійний, про останній з яких напередодні не було анонсів. Перед початком обох концертів глядачам продемонстрували відеоролики із кандидатом у Президенти України Володимиром Зеленським («Слуга народу»).

Заходи відбулися у розважальному центрі «Промінь». Квитки на «платний» концерт коштували від 150 до 350 гривень, їх можна було придбати через сервіси продажу квитків (Сoncert.ua, Karabas.com), натомість анонсів про безкоштовний концерт не було. Як повідомили представникам ОПОРИ вже після початку благодійного концерту, який відбувся у тому ж залі, що й комерційний, «квитки розповсюджували по організаціях». Благодійний концерт розпочався о 17:00, тоді як «платний» - о 20:00. Як повідомляє Інформаційне агентство «Конкурент», благодійний концерт провели для «студентів та пенсіонерів». ОПОРІ від глядачів першого концерту стало відомо про участь такої категорії, як учасники АТО, яким також роздавали запрошення на вхід.  Зауважимо, що на безкоштовному заході як глядачі були присутні декілька журналістів. Один із них підтвердив, що отримав квиток від знайомого.

14.02.2019 News Volyn Konsert 1

Концерти відбулися у рамках всеукраїнського туру до п’ятиріччя «Ліги сміху». Представники ОПОРИ побували на комерційному заході. Після короткого представлення, перед початком власне виступу команд гумористів, на екрані демонстрували низку відео, серед яких і ролики із кандидатом у Президенти України Володимиром Зеленським. Зокрема, двічі продемонстрували відеорекламу проекту Зеленського за участі кандидата, де він виконує роль президента. Наприкінці відео на екрані з’явився надпис  «НОВИЙ СЛУГА НАРОДУ СКОРО».

Також безпосередньо перед виступом артистів продемонстрували відео з Володимиром Зеленським, записане спеціально для Луцька.

«Привіт, Луцьк! Це «Ліга сміху», я  - Володимир Зеленський. На жаль, я не приїхав. Зате друзі, рідненькі – приїхали найкращі представники нашого прекрасного, світлого, а найголовніше веселого проекту «Ліга Сміху», і вони тут. Це ніяка не агітація, це просто концерт для того, щоб підняти вам настрій в наш смутний, депресивний час. А ви люди розумні, ви самі визначитесь, за кого вам голосувати. Чому я про це говорю? Тому, що ми з вами живемо в шаленому ритмі, в шалений час і напевне забуваємо про важливі вчинки. Я вас дуже прошу, просто  по-людськи – не забудьте 31 березня прийти проголосувати, щоб ваш голос остався вашим, знову ж таки, доповню себе, ще раз повторюю – не важливо, за кого. І головне – не будьте байдужими, зробимо це разом. Ну, і по традиції: Слава Україні!», - йшлося у зверненні Володимира Зеленського.

Учасники безкоштовного концерту також підтвердили, що аналогічні ролики демонстрували й перед початком заходу за їх участі.

Опісля гумористи перейшли до жартів. Не обійшлося й без реприз із політичним підтекстом – наприклад, у сценці з гарячою водою коміки вжили фразу «голосуйте за Тимошенко», кілька жартів стосувалися Іво Бобула, який нібито йде на вибори тощо. Окрім того, під час розминки глядачка поставила учасникам команд питання «Що буде з Україною, коли Зеленський стане президентом?» тощо. Також у фінальному виступі команди «Луганская сробная», який закінчувався піснею про хліб, підсумували фразою, що все буде нормально, коли ми «перестанемо сподіватися на кондитера, а виберемо нормального пекаря».

Директор РЦ «Промінь» Дмитро Грелюк підтвердив, що зал для обох концертів орендували на комерційній основі. Водночас, він зауважив, що до розповсюдження абонементів на вхід на безплатний концерт розважальний центр не має жодного стосунку.

«З нашого боку була лише оренда залу і все. А як вони поширювали – не знаю, цим займалися партнери», - розповів Грелюк.

Нагадуємо, відповідно до частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України  та, відповідно до пункту 7 частини 1 може бути у вигляді проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії - суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку.

Також, нагадаємо, ролики демонстрували під час концертів «Ліги сміху» на Київщині,Миколаївщині, Кіровоградщині, Херсонщині. Перед концертом «Ліги сміху» в одну із міст Одеської області поширювали друковану продукцію із символікою передвиборчої кампанії Володимира Зеленського.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

(#вибори; #opora; #опора)