З початку передвиборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ у Дніпрі не зафіксували агітаційних плакатів кандидатів у Президенти України Олександра Вілкула та Андрія Садового на зовнішніх рекламних конструкціях, натомість, в інших містах області таких плакатів чимало.

За словами довіреної особи кандидата в Президенти України Андрія Садового в ТВО №28 Андрія Толстих вони не змогли знайти рекламну агенцію, готову розмістити плакати Андрія Садового в Дніпрі. «Ми зверталися до трьох різних агенцій, київських, дніпровських, але вони відмовляють, кажуть, що спочатку потрібно отримати дозвіл в департаменті Дніпровської міської ради», - пояснює Андрій Толстих.

Про подібну проблему говорить і довірена особа кандидата в Президенти України Олександра Вілкула в ТВО №28 Наталія Начар’ян. «Ми не можемо розмістити рекламу на білбордах, існує негласна заборона», - каже Наталія Начар’ян.

Міський голова Дніпра Борис Філатов в інтерв’ю ІА «ЛІГАБізнесІнформ» пов’язав заборону з діяльністю «24 каналу», який належить дружині Андрія Садового: «Це рішення вільних рекламних агенцій. Вільні журналісти знімають гидоту, а дніпровські фірми не вішають Садового».

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про вибори Президента України» виборчий процес має здійснюватися на засадах «рівності всіх кандидатів на пост Президента України» та «неупередженості органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до кандидатів на пост Президента України, партій».

Заборона на розміщення реклами окремих кандидатів також не відповідає європейським стандартам виборчих процесів. Зокрема, Кодекс належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії передбачає, що «всім партіям і кандидатам мають бути гарантовані рівні можливості, що має на увазі безстороннє ставлення органів державної влади, зокрема до: виборчої кампанії…», а також  «державні органи зобов’язані дотримуватися безсторонності, зокрема стосовно до … наочної агітації».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.