Протягом вересня-листопада 2018 році друковані волинські ЗМІ публікували матеріали, які містять ознаки «чорного піару» проти потенційних кандидатів на пост Президента, а на вулицях Луцька пошкоджено білборди та сітілайти імовірного кандидата.Такі прояви антиреклами і хуліганських дій з боку невідомих осіб зафіксували представники Громадянської мережі ОПОРА.

За результатами моніторингу ОПОРИ у Волинській області, протягом осені у місцевих друкованих виданнях було виявлено кілька критичних публікацій щодо Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»). Так, у любешівській районній газеті «Нове життя» від 20 вересня 2018 року у рубриці «Політикум» опублікували матеріал під назвою: «У Гриценка знайшли будинок у Конча-Заспі та чотири квартири у центрі Києва». Публікацію з ідентичною назвою та змістом розмістила районна газета «Ратнівщина» у випуску за 29 вересня 2018 року. В обох публікаціях використані однакові ілюстративні фото та обидва видання посилаються на одне джерело, «за матеріалами» якого зроблені публікації.

02.12.2018 News Volyn 1 1

Як повідомляє інтернет-видання «ВолиньPost», напередодні візиту Анатолія Гриценка на Волинь в обласному центрі також зафіксували поширення листівок, що містили елементи «чорного піару» проти політика. Зокрема, листівки формату А4 з зображенням фото лідера «Громадянської позиції» і текстом: «Наобороняв!!! Будинок в Конча-Заспі та 4 елітні квартири в Києві. Анатолій Гриценко» було виявлено на електроопорах.

02.12.2018 News Volyn 2

У половині волинських районних газет опублікували інформаційний матеріал під назвою: «Через Балогу від Гриценка пішов Добродомов – корупційний скандал розгортається». Однакові статті з’явилися у випуску від 20 вересня у маневицькій  газеті  «Нова доба» (рубрика «Політикум»),  у випуску  від 21 вересня газети «Ратнівщина» (рубрика «Політикум»),  у випуску від 9 листопада у газеті «Селянське життя», у «Віснику Горохівщини» за 1 листопада, газеті «Нова доба» від 1 листопада, «Вістях Ковельщини» за 4 листопада, у випуску нововолинської міської газети «Наше місто» від 8 листопада та у випуску від 9 листопада районної газети «Ратнівщина».  У деяких публікацій серед інших ілюстрацій розміщували картинку про те, що рейтинг Гриценка знизився. Таким чином, різні видання опублікували одинакові статті із однаковою назвою стосовно Анатолія Гриценка 8 разів.

У коментарі ОПОРІ голова волинського обласного осередку політичної партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков розповів, що знає про поширення «чорнухи» щодо Анатолія Гриценка.

«Є цілеспрямована інформаційна кампанія в газеті «Волинь» та у районних газетах, в яких поширюють «замовні публікації» проти нашого кандидата. Ми зараз запускаємо технології юридичної боротьби з цими фейками – через юридичну службу ми будемо надсилати відповідні листи в редакції. Якщо преса не відреагує, будемо звертися в суди, щоб вони опублікували заперечення щодо цієї неправдивої інформації», - розповів Сергій Чуріков.

Також представники ОПОРИ зафіксували пошкодження зовнішньої реклами одного із потенційних кандидатів. Так, у Луцьку невідомі у жовтні та листопаді обмальовували сітілайти з рекламою чинного нардепа та потенційного кандидата у Президенти Євгенія Мураєва.

02.12.2018 News Volyn 5 102.12.2018 News Volyn 6 1

Як повідомляло ІА «Конкурент», також у жовтні у Луцьку один із білбордів із зображенням Мураєва облили невідомою речовиною.

02.12.2018 News Volyn 8

У Головному управлінні Національної поліції на Волині прокоментували, що до правоохоронців звернень чи заяв стосовно пошкодження зовнішньої реклами Мураєва не надходило.

За номером, вказаним на сторінці партії в мережі Facebook, ОПОРІ повідомили, що наразі партія не має осередку у Волинській області. Коментувати інформацію щодо пошкодження зовнішньої реклами на Волині відмовилися.

«Прокоментувати не можемо, ми ці дані збираємо та передаємо у відділ, який цим займається», - зазначила оператор кол-центру партії.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, до початку виборчого процесу такі випадки розцінюються як пошкодження майна та хуліганські дії.

«Якщо такі випадки будуть під час виборчого процесу, органи Національної поліції повинні звертати увагу, чи не знищується рекламна продукція, бо такі випадки можуть поширюватися. У межах виборчої кампанії це може сприйматися як перешкоджання діяльності кандидата, а не лише як хуліганські дії», – зазначила Ольга Коцюруба.

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Нагадаємо, випадки псування реклами цього ж потенційного кандидата на пост Президента України вже були зафіксовані раніше на Житомирщині та Чернігівщині, а у Сумах невідомі обмалювали фарбою намет із зображенням лідера обласного осередку партії «Наші».

Громадянська мережа ОПОРА закликає політиків і ЗМІ не використовувати антиреклами у процесі висвітлення діяльності окремих політичних діячів та політичних партій, уникати мови ворожнечі та розповсюдження завідомо неправдивих відомостей.

За коментарями звертайтеся:

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)