Сьогодні робоча група щодо Виборчого кодексу не підтримала поправки, які стосуються можливості голосування внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

25 травня відбулось п’яте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. Присутні на засіданні були: Руслан Сидорович (головуючий), Олена Бойко, Олена Ледовських, Юрій Левченко, Наталія Новак. Також були присутні співавтор однієї з інших версій кодексу Віктор Залізнюк, помічники кількох народних обранців та представники громадських організацій. Крім того, на засідання були запрошені представники Центральної виборчої комісії та Державного реєстру виборців, а саме – Олександр Стельмах. Оскільки на засідання прийшли представники ЦВК та ДРВ, то представники групи вирішили розглянути поправки, які стосуються Реєстру виборців. Варто зазначити, що всі правки від органу ведення Державного реєстру виборців, були внесені народним депутатом від «БПП «Солідарність» Олександром Черненком, який також є головою цієї групи. Проте, сьогодні він був відсутній на засіданні.

Після тривалої дискусії групою була підтримана поправка 734, яка пропонує викласти статтю 134 викласти в новій редакції:

«Стаття 134. Персональні дані, які визначають місце та умови голосування виборця

1. До персональних даних, які визначають місце та умови голосування виборця, належать:

1) виборча адреса виборця, визначена відповідно до статті 135 цього Кодексу;

2) номер виборчої дільниці, до якої віднесений виборець;

3) відомості про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно (за наявності підстав).

2. Номер виборчої дільниці, до якої відноситься виборець, визначається на підставі відомостей про його виборчу адресу.

3. За зверненням виборця, який має право голосу на відповідних загальнонаціональних виборах чи всеукраїнському референдумі, включаючи виборця, стосовно якого у Реєстрі наявна службова відмітка про вибуття з відповідної території, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період відповідного виборчого процесу чи процесу референдуму) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Порядок подання та розгляду заяви про тимчасову зміну місця голосування виборця встановлюється Центральною виборчою комісією.

Процедура тимчасової зміни місця голосування виборця не застосовується щодо спеціальних виборчих дільниць.

4. На місцевих виборах тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни виборчої адреси не застосовується.»

Решта поправок значитимуться як враховані частково в частині, де це не суперечить 734 правці, але фактично були відхилені.

Робоча група вирішила враховувати поправки, які приводять законопроект у відповідність до чинного Закону «Про Державний реєстр виборців». Щодо рекомендації експертів Громадянської мережі ОПОРА щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів, які були підготовлені на основі законопроекту №6240, які були внесені групою народних депутатів Леонідом Ємцем, Наталією Веселовою, Осстапом Єднаком, Вікторією Пташник, Ганною Гопко, то головуючий на засіданні член робочої групи депутат від «Самопомочі» Руслан Сидорович висловив позицію, що оскільки питання внутрішньо переміщених осіб є тимчасовим явищем, норми щодо регулювання цих суспільних відносин не можуть міститися в основному тілі Кодексу та чітко висловився проти врахування можливості зміни місця голосування для трудових мігрантів.

«Давайте ми питання, що стосуються внутрішньо переміщених осіб зараз сюди записувати не будемо. Бо «temporaryproblems» (тимчасові проблеми) не мають бути предметом тіла закону. Питання зміни виборчої адреси для осіб, які тимчасово опинилися в статусі біженців і хочуть далі залишатися в статусі біженців треба вирішувати прикінцевими положеннями, а не тілом закону. А по трудових мігрантах я принципово проти, тому що та позиція, яка пропонується може перекроїти виборчу карту настільки, що ви цього не відслідкуєте», - підкреслив Сидорович.

За його словами, питання голосування внутрішньо переміщених осіб має дві складові: на загальнонаціональних і місцевих виборах. «Якщо питання голосування на загальнонаціональних виборах не викликає жодної дискусії, то є певна дискусія, яка стосується голосування у територіальних громадах, членами яких вони не хочуть ставати. Вони мають мати право голосувати у громаді, членами якої вони не хочуть бути чи не мають? Бо якщо вони стають членами територіальної громади – проблеми взагалі нема. Тому питання голосування ВПО, які не хочуть позбуватися цього статусу має вирішуватися в прикінцевих положеннях, тому що ми маємо сприймати це як «temporaryproblems» (тимчасові проблеми), інакше ми сприймаємо війну, записуючи в тіло закону, як постійне явище. Це суперечить логіці. А в прикінцевих положеннях воно може регулювати виключно один момент – як вони можуть змінити свою виборчу адресу на момент голосування і більше ні про що дискусій бути не може. Люди не хочуть змінювати свою адресу – це їхнє право, їхній вибір. Але питання зміни виборчої адреси на день голосування для осіб, які мають тимчасову проблему, має вирішуватись в тих нормах закону, які вирішують тимчасові обставини. Ми або визнаємо цей факт як такий, що він у нас існує назавжди, бо закони не приймаються на час», - зазначив він.

Як підсумував позицію Сидорович: «Я проти зміни виборчої адреси для трудових мігрантів і більшість у Верховній Раді так само проти цього».

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба сьогодні робоча група задекларувала відсутність підтримки положень щодо надання можливості особам, які не мають формальної реєстрації в межах територіальної громади проте тривалий час проживають на її території, права голосування на місцевих виборах шляхом зміни їх виборчої адреси. Такі процедури відповідають міжнародній практиці та визначені у законопроекті №6240. Зокрема, й рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи містять заклик до України забезпечити виборчі права внутрішньо переміщених осіб.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, на засіданні не могло бути репрезентативної дискусії щодо цього важливого питання через низьку відвідуваність депутатами цих зустрічей. «Внаслідок того, що значна частина членів Робочої групи традиційно не була присутня на її засіданні не вдалося організувати широкої і репрезентативної дискусії з питань забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів. Проблема, про яку ми говоримо, є гострою для груп виборців, що доводиться судовими позовами та масовими зверненнями громадян до державних органів. Для Робочої групи, яка опрацьовує прогресивний проект, не вдасться уникнути комплексного і неупередженого діалогу з питань забезпечення прав виборчих прав громадян. Вже на наступних засіданнях Групи ми будемо піднімати ці питання, запрошуючи профільних експертів. Але ключовою задачею є забезпечення дійсно репрезентативної роботи над проектом Виборчого Кодексу, яка спиратиметься на позиції фракцій і груп. Народні депутати України повинні відвідувати засідання Робочої групи і забезпечити змістовну роботу над проектом Кодексу», - підкреслив він.

Наступна зустріч робочої групи на якій безпосередньо розглядатимуться питання порядку зміни виборчої адреси відбудеться 31 травня (четвер) з 10:00 до 17:00.

 

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшло 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.

Варто зазначити, що законопроект №6240 зареєстрували у Верховній Раді України 27 березня 2017 року. Цим документом пропонується внести зміни до законів України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про Державний реєстр виборців», «Про місцеві вибори», забезпечивши виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Законопроект розробили експерти ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народні депутати України, із залученням представників громадських організацій «Донбасс SOS», Центр інформації про права людини, «Крим SOS», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на Захист» та «Благодійний фонд «Восток SOS». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини ВПО при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та ВПО (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Під проектом Закону поставили свій підпис 24 народні депутати (Григорій Немиря, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Остап Єднак, Ганна Гопко та інші). Парламентарі-співавтори законопроекту є представниками всіх фракцій, а також позафракційними депутатами: фракції «Блок Петра Порошенка» – 11, «Народний фронт» – 2, ВО «Батьківщина» – 3, «Опозиційний блок» – 2, Радикальна партія Олега Ляшка – 1, «Самопоміч» – 1, а також 4 народні депутати, які не входять до складу жодної фракції чи групи. Така широка підтримка законопроекту підвищує шанси на його прийняття в сесійній залі парламенту. Слід зазначити, що регіональне представництво народних депутатів-підписантів даного законопроекту також є достатньо широким, зокрема м. Київ, Донецька, Львівська, Закарпатська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Черкаська області та АР Крим.