За весь період роботи Верховної Ради України VIII скликання 15 проектів нормативно-правових актів запорізьких депутатів-мажоритарників отримали негативний висновок Комітету з питань запобігання та протидії корупції (з них два законопроекти – 2008а та 4391 були внесені спільно декількома обранцями). Так, відповідно до висновків Комітету,не відповідають вимогам антикорупційного законодавства 6 актів Євгена Балицького, 4 акти Миколи Фролова, по 2 акти Сергія Валентирова і Вадима Кривохатька, по 1 акту Ігоря Артюшенка, Олександра Пономарьова, Володимира Бандурова та Петра Сабашука. Всі 7 законопректів, внесених Вячеславом Богуслаєвим пройшли перевірку антикорупційного комітету та не містять корупційних факторів.

Відповідно до 93 статті Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” всі проекти законів мають бути направлені до Комітету  з питань запобігання і протидії корупції для підготовки експертного висновку щодо їх відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Запорізькими депутатами-мажоритарниками восьмого скликання всього внесено 160 законопроектів, з яких до 121 є висновки  щодо відповідності проекту нормативно-правового акта вимогам антикорупційного законодавства. Тільки вісім із сто шістдесяти проектів актів (5%) стали чинними законами (610-VIII, 852-VIII, 569-VIII, 281-VIII, 514-VIII, 535-VIII, 619-VIII, 1413-VIII). Найбільше законопроектів, які стали чинними актами, належить Володимиру Бандурову (3) та Петру Сабашуку (2). Решта ж депутатів обмежилися авторством одного чинного закону (Ігор Артюшенко, Сергій Валентиров, Микола Фролов та Євген Балицький) або не створили жодного (Олександр Пономарьов, Вадим Кривохатько та Вячеслав Богуслаєв). Серед лідерів запорізьких мажоритарників за кількістю внесених законопроектів можна відзначити Володимира Бандурова (53 законопроекти, 41 з яких було проведено через антикорупційну експертизу).

Стосовно ж аналізу корупційних ризиків вказаних актів лідерство належить іншому депутатові - Вячеславу Богуслаєву,яким із семи поданих до Комітету законопроектів не виявлено жодного з ознаками корупційних факторів. Найбільше відхилених Комітетом проектів належить Євгену Балицькому – шість (про невідкладні заходи по збереженню та розвитку вітчизняного авіабудування в період впливу на економіку держави негативних кризових факторів;  про внесення змін до деяких законів України (щодо ввезення на митну територію України спеціальних транспортних засобів); про внесення змін до статті 39 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо удосконалення системи взаємовідносин між споживачами-бюджетними установами та постачальниками природного газу); про території зі спеціальним екологічним статусом та пов’язані із ним ще 2 акти). Комітет  відхилив 4 законопроекти за авторством Миколи Фролова (про внесення змін до статті 4 Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності»; про загальні засади створення функціонування вільних митних зон промислового типу та здійснення на їх територіях промислово-виробничої діяльності; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у вільних митних зонах промислового типу  та про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податкової амністії та оподаткування непідтвердженого доходу), по 2 законопроектиСергія Валентирова (про невідкладні заходи по збереженню та розвитку вітчизняного авіабудування в період впливу на економіку держави негативних кризових факторів та про внесення змін до деяких законів України (щодо ввезення на митну територію України спеціальних транспортних засобів) та Вадима Кривохатька (про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для наповнення бюджетів усіх рівнів сільськогосподарськими товаровиробниками та про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань удосконалення забезпечення діяльності органів військової прокуратури) та по 1 законопроекту Ігоря Артюшенка (про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за посередництво у підкупі), Петра Сабашука (про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства), Олександра Пономарьова (про невідкладні заходи по збереженню та розвитку вітчизняного авіабудування в період впливу на економіку держави негативних кризових факторів) та Володимира Бандурова (про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки молоді).

Загальну ж ситуацію із відповідністю розроблених запорізькими депутатами-мажоритарниками проектів вимогам антикорупційного законодавства можна побачити з діаграми:

 18 10 zaporizhja2

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області
066 7404236 , [email protected]
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.