Щонайменше 16 ЗМІ Львівської області станом на 19 січня не опублікували своїх розцінок на рекламу в газетах державної або комунальної власності, як того вимагає Закон України «Про вибори Президента України».

Зокрема, в редакціях газет «Громада» та «Миколаївські вісті», що поширюються у Миколаївському районі, газети «Вісник Розділля», яку розповсюджують у Новому Роздолі Миколаївського району, газет Перемишлянського району «Нова доба» та «Простір», пояснюють, що не опублікували розцінки, бо не знали про вимогу закону.

Таке ж пояснення дають в редакціях дрогобицьких газет «Галицька зоря», «Вільне слово» і «Нафтовик Борислава», радіо «Франкова земля», що мовить у Дрогобицькому районі, «Самбірської газети» і «Голос Самбірщини», що поширюються у місті Самборі, радіо та газети «Голос Прикарпаття» Старосамбірського району.

У редакції видання  «Високий замок. Самбірщина» повідомили, що не публікували розцінки, бо вони відповідають розцінкам на рекламу в газеті «Високий замок», які вже оприлюднені.

У редакції часопису «Народна думка», який розповсюджується у Городоцькому районі, розповіли, що опублікували розцінки ще в травні на шпальтах власного видання. Зауважимо, що «Народна думка» на той час була газетою комунальної власності. 

Радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк пояснює: «Друкований ЗМІ може встановити розцінки раніше граничного строку, вказаного у законі (не пізніш як 90 днів до дня виборів, до 30 грудня 2018 року включно). Але це є практично неможливим, адже для формування розцінок на агітацію згідно ч. 6 ст. 60 Закону України «Про вибори Президента України» редакції необхідно було враховувати показники вартості реклами за останні три квартали 2018 року. Якщо ж ЗМІ розцінок не встановило і не опублікувало їх, це фактично означає, що таке ЗМІ відмовилося від розміщення у себе на сторінках матеріалів передвиборної агітації»

У Бродівській газеті «Голос відродження», яка є комунальним підприємством, спостерігачам ОПОРИ повідомили, що надрукують розцінки у наступному випуску свого видання. Так само в редакції «Яворівського районного радіомовлення» запевнили, що опублікують вартість одиниці ефірного часу в наступному номері комунальної газети «Яворівщина».

У редакції газети «Яворівщина» пояснили, що знають про порушення вимоги закону, але не збираються публікувати розцінки на рекламу у своєму виданні через негативний досвід у минулому, зокрема через конкуренцію з іншими виданнями за рекламодавця.

Щодо тих ЗМІ, які опублікували розцінки відповідно до вимог Закону «Про вибори Президента України», серед них газета стрийська «Гомін волі». Вартість 1 кв. см газетної площі у ній становить від 5 до 8 грн залежно від сторінки, на якій друкують рекламу. Згідно з опублікованими розцінками, 1 кв. см кольорової реклами на сторінках газети Стрийського району «Рідне поле» коштує 12 грн, а чорно-білої - 6 грн.

У газеті «Фортуна+ТБ», що поширюється у Стрию, Моршині, Жидачеві, Сколому та Миколаєві, блок кольорової реклами (7х6 см) вартує від 600 до 1 100 грн, залежно від сторінки. Чорно-біла реклама у «Фортуна+ТБ» коштує 10 грн за 1 кв. см.

Телерадіокомпанія «ЛАН», що мовить у Стрийському районі, встановлює такі розцінки: 4 гривні за секунду трансляції політичної реклами на телеканалі та від 3 до 6 грн на радіо, залежно від часу трансляції. На радіо «Лотос-фм», що також мовить у Стрийському районі, вартість секунди трансляції політичної реклами становить від 2,40 до 4,80 грн, залежно від часу трансляції.

У газеті «Бойківська думка», яку розповсюджують у місті Сколе Сколівського району, вартість 1 кв. см газетної площі становить 6 грн. У виданні Сокальського району «Голос з-над Бугу» вартість газетної площі становить 6.30 грн за 1 кв. см чорно-білої реклами, 7.30 — за 1 кв. см кольорової реклами на розвороті в середині газети або на останній сторінці, 8.50 — за 1 кв. см реклами на першій сторінці.

У газеті «Наш край» Мостиського району вартість реклами становить від 8 до 10 грн за 1 кв. см залежно від сторінки. Розмістити рекламний матеріал на повну сторінку коштує 8500 грн. За хвилину ефірного часу Мостиського районного радіо замовник реклами має заплатити 100 грн.

У газеті Турківського району «Бойківщина» 1 кв. см газетної площі вартує від 6 до 10 грн залежно від сторінки, на якій розміщують рекламу. Секунда ефірного часу на турківському радіо «Карпатський гомін» коштує 2 грн.

У газеті «Яворівський голос Плюс», що поширюється у Яворівському районі, політична реклама коштує 8 грн за 1 кв. см.

У газеті «Новини Прибужжя», яка виходить у Червонограді, реклама вартує від 4 до 6 грн за 1 кв. см рекламної площі залежно від сторінки, на якій розміщують рекламу. На телеканалі «Бужнет» за секунду трансляції політичної реклами слід заплатити від 3 до 5 грн, залежно від часу, коли її транслюватимуть.

На шпальтах жовківської газети «Відродження» кольорова реклама коштує 10 грн за 1 кв. см, а чорно-біла — 8 грн. У Народному часописі Жидачівщини «Новий Час» вартість реклами коливається від 6 до 15 грн за 1 кв. см, залежно від сторінки, на якій її друкують. У виданні Буського району «Воля народу» за 1 кв. см реклами доведеться віддати 6.76 грн, а за рекламний блок площею 120 кв. см — 811.76 грн. Реклама у радехівській газеті «Народна справа» коштує 6.25 гривень за 1 кв. см.

У Кам’янко-Бузькій газеті «Життя і слово» вартість 1 кв. см газетної площі становить від 6 до 7 грн залежно від сторінки, на якій розміщують рекламу. У газеті «Народне слово», що поширюється у Золочівському районі, вартість реклами коливається від 6 до 8 грн за 1 кв. см. На сторінках «Голосу Відродження», який розповсюджують у Бродівському районі, розмістити рекламу коштуватиме 7 грн за 1 кв. см.

22.01.2019 Lviv photo opublikovanych roztsinok

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 61 Закону «Про вибори Президента України» телерадіоорганізації мають не пізніш як за 90 днів до дня виборів опублікувати в друкованих ЗМІ розцінки вартості однієї хвилини чи секунди ефірного часу. Телерадіоорганізації, які ведуть мовлення на загальнонаціональних каналах, публікують розцінки в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», регіональні та місцеві — у відповідних регіональних та місцевих друкованих виданнях державної чи комунальної форми власності.

Відповідно до частини 8 статті 63 того ж закону друковані ЗМІ зобов’язані не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів опублікувати розцінки одиниці вартості друкованої площі. Загальнодержавні друковані медіа здійснюють публікують розцінки в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр», а регіональні та місцеві —  у відповідних регіональних і місцевих друкованих виданнях.

Згідно з частиною 6 статті 60 розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації не можуть змінюватися протягом виборчого процесу. Засіб масової інформації не може надавати знижку на оплату окремому кандидату на пост Президента України чи партії, що висунула кандидата на пост Президента України. Ця законодавча норма повинна гарантувати принцип рівності умов і доступу всім суб’єктам виборчого процесу для реалізації права на здійснення передвиборної агітації.

За коментарями звертайтесь:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)