Якщо в день голосування 21 квітня виборець перебуватиме не за місцем своєї реєстрації, він може змінити місце голосування та проголосувати за місцем свого фактичного перебування. Ця проста процедура має складну назву «тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси». Саме через таке словесне навантаження виборці часто думають, що це складно. А насправді – 5 простих кроків, на які треба витратити лише 10-15 хвилин.

Громадянська мережа ОПОРА підготувала просту покрокову інструкцію, щоб якомога більше виборців змогли реалізувати своє конституційне право – право голосу.

Необхідно:

  1. До 15 квітня прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців.
  2. Мати з собою паспорт та документи.
  3. Написати заяву, де вказати бажану дільницю для голосування та причину зміни місця голосування.
  4. Отримати посвідчення про зміну місця голосування.
  5. 21 квітня з 8:00 до 20:00 прийти на нову дільницю.

Для зручності виборців ми зробили окрему сторінку з корисними порадами, посиланнями, інформацією щодо різниці в документах для внутрішньо переміщених осіб і, наприклад, так званих «трудових мігрантів» тощо. Детальніше про все це читайте за посиланням: https://www.l.oporaua.org/proholosuvaty.

Варто зауважити, що змінити своє місце голосування можна лише до 15 квітня включно. Щоправда, відділи ведення Державного реєстру виборців також зацікавлені в реалізації громадянами свого права голосу, тому впродовж березня прийматимуть бажаючих і по вихідних.

Не забувайте описувати свої історії успіху в зміні місця голосування та додавати хештег #КоженГолосВпливає, щоб стати частинкою загальної кампанії.

Оновлення відомостей про виборців: досягнення 18-річного віку, смерть, зміна прізвища у зв'язку з одруженням тощо – до Державного реєстру виборців подають місцеві органи влади. Але, як показує практика, 31 березня не всі виборці змогли знайти себе у списках. Тож, що варто зробити кожному виборцю самостійно, аби точно проголосувати у другому турі?

Детально розібрали найбільш поширені ситуації та описали алгоритми дій при кожній з них: http://l.oporaua.org/perevir