Під час виборчої кампанії на виборах Президента 2019 року тренери Громадянської мережі ОПОРА навчили 1533 представників поліції превенції та слідчих Національної поліції України. Напередодні парламентських виборів планується провести тренінги у всіх регіонах для такої ж кількості правоохоронців.

14 травня відбулась підсумкова зустріч з тренерами ОПОРИ, які проводили навчання для представників поліції під час президентської виборчої кампанії.

«Завданням нашої сьогоднішньої зустрічі є узагальнення досвіду тренерів, почути, що спрацювало, що не спрацювало, для вдосконалення напередодні парламентських виборів нашої навчальної програми та методичних матеріалів, які розповсюджувались серед працівників поліції», - зазначив керівник проекту «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу»

\

Тренери відзначили достатньо високий рівень знань працівників поліції, які проходили навчання, та їхню зацікавленість у виявленні та класифікації порушень.

«Ці тренінги дуже важливі для представників поліції, тому що вони для себе систематизували ті знання, які їм необхідні для виявлення виборчих злочинів і подальшої ефективної роботи. Під час проведення тренінгів ми побачили, що є бажання поліції виявляти ці порушення, є політична воля цим займатись, однак не вистачає якихсь елементарних знань. Десь це визначення суб’єкта виборчого процесу, десь це криміналізація порушень. В цілому, факт проведення цих тренінгів став поштовхом для регіонів у подальшому виявляти ці порушення та мати більш ефективну судову практику, якісно складати протоколи, щоб вони мали в подальшому якусь перспективу», - розповів тренер ОПОРИ 

«Я проводила тренінги у Вінниці, Житомирі, Одесі, Миколаєві. Хочу відзначити досить високу підготовку поліцейських, і слідчих, і превенції. Було дуже багато практичних питань, багато по кваліфікації злочинів, оскільки міняється законодавство, міняються кримінальні статті. В Тернополі мене додатково попросили провести тренінг для поліції превенції. 50 чоловік зібрались, приїхали з районів. Люди цікавляться, і це радує», - додала тренерка.

Представники ОПОРИ також зазначили, що і після тренінгів працівники поліції тримали контакт з тренерами.  

«Багато полісменів, які проходили навчання, дзвонили, консультувались в тій чи іншій ситуації, як їм більш ефективно діяти. Це, я вважаю, позитивним результатом нашої роботи. Зараз очікуємо, наскільки ефективно будуть слідчі розслідувати ті справи, доказова база щодо яких була зібрана під час президентських виборів», - сказав.

Напередодні парламентських виборів тренери ОПОРИ планують навчити близько 1,5 тисячі поліцейських. Навчання відбудуться у серпні у всіх областях України.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.