У протоколі окружної виборчої комісії №20 про передачу дільничним виборчим комісіям бюлетенів замість одного із членів комісії №070072 у місті Горохів (округ №20) помилково підписався водій.

Невідповідність підписів виявив спостерігач ОПОРИ. При вивченні документації він помітив, що прізвища однієї з осіб, яка підписалася, немає у переліку членів комісії. Опісля він уточнив у голови ОВК№20, що замін у цій комісії не було.

Відтак спостерігач поспілкувався із головою ДВК №070072 Вікторією Рощиною, яка пояснила ситуацію. Голова комісії розповіла, що під час отримання бюлетенів від ОВК 19 квітня прибули троє членів комісії, водій і поліцейський. У приміщенні ОВК було багато людей, водій теж зайшов усередину та помилково підписався у протоколі. Натомість третій член комісії, який мав би поставити у графі підпис, вже просто не мав де розписатися, хоч і був присутнім.

У частині 3 статті 73 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться, що окружна виборча комісія не раніш як за три дні, але не пізніш як за 24 години до дня виборів або дня повторного голосування на своєму засіданні передає всі виборчі бюлетені дільничним виборчим комісіям в упаковці підприємства-виготовлювача. Від імені кожної дільничної виборчої комісії виборчі бюлетені приймають не менш як три члени кожної дільничної виборчої комісії, уповноважені на це її рішенням.

Зауважимо, що стосовно випадку голосування поза межами кабінки у Луцьку на дільницю №071057 прибула слідчо-оперативна група. Правоохоронці з’ясовують деталі інциденту.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.