У день голосування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Києві зафіксували низку випадків ймовірної агітації проти одного з кандидатів у Президенти. Зокрема, перед ранковим засіданням члени ДВК №800221, що у Деснянському районі столиці, помітили приклеєні до стіни поруч з входом до виборчої дільниці матеріали ймовірно агітаційного характеру. На двох аркушах невідомий виклав свої думки щодо загроз, які нібито несе для країни обрання Володимира Зеленського. Вихідні дані на матеріалах відсутні. Члени комісії прибрали ймовірну агітаційну продукцію зі стіни.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ виявили ймовірну агітацію проти Зеленського в районі станції метро «Дарниця». Напередодні невідомі розклеїли матеріали з порушенням правил благоустрою на стовпах та стінах. Вихідні дані в листівках відсутні.

Відповідно до ст. 57 Закону  «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Згідно з ч. 1 і ч. 3 ст. 59 цього ж Закону, кандидат на пост Президента України може виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)