На Рівненщині на виборчій дільниці №560870 (м. Дубно, вул. Михайла Грушевського, 184) спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував спробу винесення виборчого бюлетеня за межі дільничної виборчої комісії.

Виборець отримав виборчий бюлетень на виборчій дільниці №560870. Після цього зайшов у кабінку для голосування. Коли вийшов з кабінки, то не кинув бюлетень до скриньки, а сховав його у кишені та хотів покинути виборчу дільцю.

Спостерігач ОПОРИ виявив порушення. На місце події викликали слідчо-оперативну групу. 

У письмовому поясненні чоловік написав: «Хотів винести бюлетень і викинути його, бо мене не устроює ні один з кандидатів»

Виборець додав, що не знав про кримінальну відповідальність за винесення бюлетеня з виборчої дільниці.

Відповідно до ч. 7 ст. 76 Закону України «Про вибори Президента України» виборець опускає заповнений виборчий бюлетень у виборчу скриньку, забезпечуючи при цьому таємницю голосування. Виборець, який не може внаслідок фізичних вад самостійно опустити їх до виборчої скриньки, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це іншій особі у своїй присутності, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.