На виборчій дільниці № 510137 виборчого округу № 138 (Березівський район, с. Зеленопілля) члени дільничної виборчої комісії попросили офіційного спостерігача ОПОРИ покинути приміщення дільниці.

Як повідомляє спостерігач, вранці 21 квітня він був присутній на підготовчому засіданні ДВК, але після відкриття виборчої дільниці для голосування його наполегливо попросили покинути приміщення дільниці, посилаючись на те, що посвідчення спостерігача, видане окружною виборчою комісією, яка організовувала голосування 31 березня, більше не є дійсним.

«Згідно з Постановою ЦВК від 11 січня 2019 року № 54, «офіційні спостерігачі від громадських організацій, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані в установленому законом порядку, яким надано дозвіл Центральною виборчою комісією мати офіційних спостерігачів на виборах Президента України, офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій, зареєстровані Центральною виборчою комісією до дня виборів Президента України, зберігають свій статус та продовжують здійснювати передбачені Законом повноваження під час повторного голосування. З цього питання ОПОРА оскаржить дії ДВК в окружній виборчій комісії», - повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Пізніше спостерігача пустили на дільницю. Дії дільничної виборчої комісії будуть оскаржені.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)