За даними Державного реєстру виборців, 23020 громадян перед другим туром виборів змінили місце голосування на Львівську область. Перед першим туром змінили місце голосування, обравши виборчу дільницю в межах Львівщини, 20916 виборців.

Подати документи для зміни місця голосування перед другим туром можна було до 15 квітня включно. Виборці мали 9 днів для того, аби скористатись цим правом.

«7 квітня Центральна виборча комісія затвердила постанову «Про проведення повторного голосування». Із 8-го люди почали звертатись. З вівторка-середи (9-10 квітня) вже почалися черги», —  розповідає начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців Львівської ОДА Зоряна Павлів

Впродовж усього цього періоду змінили місце голосування на Львівську область 23020 виборців — на 2104 більше ніж перед першим туром. Більше половини таких виборців (10534 особи) —  це мешканці Львівщини, які змінили місце голосування на іншу дільницю в межах свого регіону. До п'ятірки регіонів та міст з найбільшою кількістю мешканців, які вирішили проголосувати у Львівській області також увійшли Донеччина (1327 виборців), Дніпропетровщина (948 виборців), місто Київ (885 виборців) та  Івано-Франківщина (884 виборців).  Окрім того,   Львівська область увійшла до ТОП-5 регіонів України, які виборці обирали для себе новим місцем для голосування.

Примітно, що перед першим туром простежувалась та сама тенденція. Найбільше виборців, котрі змінили місце голосування на дільницю в межах Львівщини,  мали виборчу адресу у Львівській, Донецькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській області та місті Києві.

Зважаючи на досвід дня виборів 31 березня, Зоряна Павлів наголошує: «Деякі люди, які змінили місце голосування, не могли себе знайти в списках виборців на дільницях. У відділах Реєстру ми завжди попереджаємо, що шукати себе треба в кінці списку, саме в кінці».

Якщо виникли труднощі з пошуком себе у списку виборців на дільниці,  начальниця відділу адміністрування ДРВ радить телефонувати до відділу Реєстру за місцем перебування або реєстрації виборця. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)