Протягом квітня спостерігачі ОПОРИ зафіксували зменшення кількості матеріалів з ознаками прихованої реклами у пресі. «Сегодня» переповідає виступ Порошенка на каналі ICTV. «Вести» друкують компліментарне інтерв’ю з дружиною Зеленського. На вулицях столиці роздають «спецвипуски» «України молодої» з ознаками прихованої агітації за Порошенка та проти Зеленського.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Києві вже повідомляли про випадки публікації матеріалів з ознаками «джинси», зокрема і напередодні першого туру виборів. Йдеться про статті, які відстоюють інтереси одного кандидата чи партії, акцентують увагу лише на його позитивних рисах, надають слово некомпетентним або безіменним експертам, й при цьому не позначені словами «реклама» або «на правах реклами», як цього вимагає законодавство. Після дня голосування таких матеріалів суттєво поменшало, зокрема протягом квітня ОПОРА не виявила публікацій з ознаками прихованої реклами на користь політиків, які не пройшли в другий тур виборів. Водночас газети продовжили друкувати статті, які висвітлюють діяльність Петра Порошенка чи Володимира Зеленського в позитивній або ж навпаки – у вкрай негативній – тональностях.

Петро Порошенко

Так газета «Факты и комментарии» у випуску від 11-17 квітня опублікувала детальний переказ виступу кандидата в Президенти Петра Порошенка у програмі «Свобода слова» на ICTV. Альтернативні точки зору чи оцінки експертів у матеріалі відсутні.

Видання «Сегодня» у номері від 9 квітня опублікувало відгук виконавчого директора «Центру протидії корупції» Дар’ї Каленюк про зустріч Порошенка з представниками громадських організацій, в ході якої він поділився своїми планами щодо боротьби з корупцією. Публікація також транслює винятково позицію самого кандидата.

У цьому ж випуску газета «Сегодня» опублікувала текстову версію інтерв’ю, яке Порошенко дав на каналі «Україна» Олегу Панюті. В рамках доброзичливої розмови кандидат розповів про своє ставлення до виборчої кампанії, а також про кроки, які він має намір здійснити  у випадку обрання на другий термін. Гострі запитання чи критичні зауваження з боку журналіста в матеріалі відсутні.

Володимир Зеленський

Не менш компліментарне інтерв’ю Олег Панюта взяв у кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Автори текстової версії, яка була опублікована у випуску газети «Сегодня» від 10 квітня, вирішили взагалі пропустити запитання (вочевидь, через їхню концептуальну малозначущість) й виклали відповіді кандидата, в яких він розповідає про свої плани щодо покращення бізнес-клімату, боротьби з корупцією, євроінтеграції тощо.

У номері від 4-11 квітня газета «КП в Украине» надрукувала низку матеріалів, в яких автори та залучені експерти в позитивному світлі коментують передвиборчу кампанію Зеленського. Водночас гострої критики зазнає виборча активність чинного Президента. «КП в Украине» також запропонувала висловитись представнику штабу Зеленського, екс-міністру фінансів Олександру Данилюку. Позицію іншої сторони автори представили невеличкою цитатою самого Порошенка, яку в наступному ж абзаці критикує політолог Петро Олещук.

Газета «Вести» у випуску від 11 квітня опублікувала інтерв’ю з дружиною кандидата Оленою Зеленською. У ній Володимир Зеленській постає в образі сім’янина та люблячого чоловіка, а його дружина – успішної першої леді.

Раніше, у номері від 9 квітня «Вести» надрукували інтерв’ю з шоуменом Сергієм Середою. Попри те, що здебільшого матеріал не стосується політики, наприкінці журналіст питає в Середи, як, на його думку, зміниться гумор в країні, якщо Президентом оберуть Зеленського. Респондент відповідає, що «гумор зміниться в кращу сторону». Саме цю фразу редакція й вирішила використати для заголовка.

Симпатії / антипатії

Загалом, попри те, що протягом квітня публікації з ознаками джинси читачі преси в Києві зустрічають не так часто, як у попередні періоди, слід відзначити, що політичні симпатії та антипатії деяких редакцій стали більш визначеними.

Так, у матеріалах газети «Вести» Порошенко постає у негативному світлі. Зокрема, видання публікує невтішні для чинного Президента результати соціологічних опитувань, а також критикує кампанію кандидата. При цьому  представникам іншої сторони автори слова не дають.

Натомість редакція «Газети по-українськи» публікує звернення письменників і державних діячів, які застерігають від голосування за Зеленського, а також передруковує розповідь підполковника Сергія Мацейка, який в інтерв’ю «Українській правді» стверджує, що Зеленський нібито ухилявся від мобілізації.

Водночас зазначені матеріали не містять очевидних ознак «джинси» чи порушень журналістських стандартів.

«Спецвипуски»

Особливий формат, який дає можливість опублікувати статті з ознаками прихованої реклами чи «чорного піару» й при цьому мінімізувати репутаційні втрати для видання – це так звані спецвипуски.

Зокрема, протягом квітня спостерігачі ОПОРИ зафіксували роздачу на вулицях Києва двох «спецвипусків» газети «Україна молода». Ідентифікувати цю друковану продукцію з виданням можна за допомогою плашки «Україна молода» з впізнаваним шрифтом та кольорами. Також один з випусків містить вихідні дані, які співпадають з даними газети.

Наповнення «спецвипусків» – це здебільшого передрук матеріалів інших видань, блогів та публічних заяв, які агітують за Порошенка та проти Зеленського, а також анонімні замітки, в яких Зеленський постає у негативному світлі.

Про аналогічні «спецвипуски» під брендом «України молодої» ОПОРА повідомляла також напередодні першого туру.

Згідно з ч. 3 та ч. 5. ст. 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Водночас прихована реклама забороняється.

Відповідно до ч. 5 та ч. 6 ст. 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)