Виборцям Дарницького району від імені Депутата Київської міської ради Юрія Сулиги надсилають запрошення на другий тур вибрів, що відбудеться 21 квітня 2019 року. У повідомленнях повідомляють адресу та час роботи дільниці та закликають прийти і підтримати чинного Президента України Петра Порошенка.

У запрошенні звертають увагу на час роботи дільниць, і просять обов’язково взяти з собою паспорт. У той же час не зазначається номер виборчої дільниці, але вказана її адреса: вул. Тростянецька, 19, школа № 291. При цьому запрошення не містить вихідних даних.

Фото виборця

Як розповідає в коментарі ОПОРІ виборець Дарницького району Юлія Іванова, запрошення надійшло їй вчора, 16 квітня, у поштову скриньку по вул. Санаторна. У той же час, за її словами, іменні запрошення від дільничних виборчих комісій ще не надходили.

Також вона додала, що перед першим туром виборів їм дзвонили на домашній стаціонарний телефон і запитували щодо того, за кого вони будуть голосувати і про ставлення до чинного Президента України.

Юрій Сулига є депутатом Київради від фракції «Солідарність», обраний по 15 виборчому округу Дарницького району. Також він є членом комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. 

Скріншот з сайту Київради

Представники ОПОРИ звернулися за коментарем до громадської приймальні депутата Юрія Сулиги, де підтвердили факт розповсюдження звернень депутата до виборців округу №15:

«Логічно, якщо депутат наш знаходиться у правлячій партії «Солідарність», то дійсно ми просимо мешканців нас підтримати. Це була ініціатива депутата. Той округ, який підпорядковується Юрію Сулизі – на ньому ми розповсюджували звернення. Це дійсно наше прохання», - розповідає представник приймальні депутата.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»  передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

А згідно з ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до ч. 4 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.