На Кіровоградщині у двох округах – № 102 та № 103 – більшу частину дільничних виборчих комісій сформовано не у повному складі.  Про це повідомляюють спостерігачі ОПОРИ.

Так, в окрузі № 99 утворено 110 дільниць, № 100 – 232 дільниці, № 101 – 201, № 102 – 185, № 103 – 187 дільниць. 

В ТВО № 99 до 16 квітня у повному складі сформували 89 зі 110 дільничних виборчих комісій. Склад 21 ДВК доукомплетували до визначеної законом кількості 16 квітня.  Зауважимо, що 611 кандидатів у члени ДВК були запропоновані Володимиром Зеленським, а від Петра Порошенка подали 220 осіб. Всього потрібно 1634 членів ДВК.

За словами очільників окружних виборчих комісій, в ТВО № 100 та № 101 всі ДВК сформувано. В окрузі № 100  від кандидата у Президенти Володимира Зеленського було зареєстровано 1515 кандидатур до складу ДВК, від кандидата у Президенти Петра Порошенка – 747. Всього потрібно членів дільничних комісій 3030. Однак в окрузі № 100 частина нових членів комісій зареєстровані спостерігачами від кандидата у Президенти України Петра Порошенка.

У 102 ТВО потрібно було 2486 членів дільничних комісій. Кандидат у Президенти Володимир Зеленський вніс 1184 подання щодо членів ДВК, а кандидат у Президенти Петро Порошенко – 568.«Дільниці утворені, але не доукомплектовані. 15 квітня на 24 годину залишалося вакантних 400 місць. Ми створили дільничні комісії, керівний склад призначили. Добираємо членів комісії, аби встигнути згідно термінів провести перше засідання. Наразі зв’язуємося з головами ДВК з проханням надати людей, які звернуться із заявою про включення до складу комісії за поданням голови ОВК. Цього разу були дуже стислі терміни і фізично 14 людей із складу ОВК не можуть привести на округ 725 людей, які б увійшли у склад ДВК. Тому ми прийняли рішення доукомплектовувати комісії 16 квітня», – зазначила очільниця ОВК № 102 Тамара Костюченко.

15 квітня члени ОВК № 103  також прийняли рішення сформувати дільничні комісії у неповному складі. Вакантними  на 16 квітня залишалося 257 посад членів комісії.«У неповному складі створені 89 ДВК. Наразі ми збираємо людей, які готові працювати на волонтерських засадах з оплатою праці за 2 дні. Я думаю, що до завтра ми їх знайдемо і приймемо рішення про зміну в нашій вчорашній постанові «Про утворення ДВК», – зазначив голова ОВК № 103 Анатолій Куруп. І додав, що відповідні рекомендації отримали від куратора з ЦВК. Для формуванняя ДВК у повному складі окружній виборчій комісії потрібно було 2465 заявок. Від Петра Порошенка було зареєстровано 470 осіб, а від Володимира Зеленського – 1240 кандидатур.

«У Кіровоградській області керівники окружних виборчих комісій повідомляють про 100% створення ДВК. При цьому частина ДВК створені у неповному складі і ці комісії «доукомплектовують» після визначеного законом терміну. Однак, законом України «Про вибори Президента України» такі дії не передбачені. Згідно з ч.8 ст.85 цього ж закону окружна виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії у кількості: 1) для великих дільниць - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); 2) для середніх дільниць - 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); 3) для малих дільниць - 12 осіб (по шість осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування)», – підкреслила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області.

Згідно із частиною 10 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України», у разі якщо кількість запропонованих до складу відповідних виборчих комісій кандидатур менша за встановлену в цьому Законі, відповідна виборча комісія утворюється в порядку, передбаченому частиною дванадцятою цієї статті.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)