Окружна виборча комісія № 161 не встигла вчасно затвердити склад ДВК. Вранці 16 квітня недобір складав 80 осіб. Втім, на день раніше - 15 квітня - не вистачало 400 кандидатур. А по завершенні крайнього терміну подань від штабів кандидатів бракувало більше 1000 членів ДВК. 

12 квітня був останній день, коли представники кандидатів могли вносити подання на членів ДВК.

В ОВК спостерігачу показали робочий варіант витягу зі списків подань станом на ранок 13 квітня, де видно, що подань не вистачає від обох кандидатів. Як розповіли в комісії, від Володимира Зеленського не вистачає 837 подань, близько 200  - від Петра Порошенка.

"У нас ситуація складна була: загалом більше 1000 людей не вистачало по тих поданнях, які подали на 12 число. Зараз ще чоловік 400 з лишнім треба. А ще до всього того відмовляються , бо ті штаби, які цього разу  когось упросили -  не зовсім упросили і люди не хочуть працювати", - розповіла 15 квітня у коментарі ОПОРІ голова ОВК Лідія Колісник.

У комісії спостерігачу розповіли, що звертались по допомогу і міськрад, і до знайомих керівників місцевих штабів, аби ті допомогли кадрами для ДВК. За інформацією комісії, частина з тих, на кого були подання, і кого вдалося включити до комісії, теж відмовляються працювати. Самі члени комісії припускають, що причина цьому може полягати у низькій сумі відшкодування оплати праці. ОВК почала реєструвати членів комісії за поданням голови. Втім, як зазначили у коментарі спостерігачу ОПОРИ представники ОВК, станом на цю дату (15 квітня),  у 80% ДВК перші засідання можуть відбутися вчасно, адже, за їхніми словами, комісії мають достатню кількість представників для кворуму.

Як повідомили спостерігачу в комісії сьогодні вранці, 16 квітня, для завершення процесу формування комісій не вистачало ще близько 80 осіб. За інформацією, наданою спостерігачу в ОВК, усі дільничні комісії розпочали роботу.

Через нестачу кандидатур у ДВК ще в 2-х виборчих округах - 157-му та 158-му зберігалась напружена ситуація з формуванням дільничних комісій. Засідання ОВК тривали до пізнього вечора 15 квітня - усі ДВК були сформовані. 

Як прокоментував радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, виходячи зі змісту положень Закону України «Про вибори Президента України» подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій є правом, а не обов’язком кандидата на пост Президента України, в тому числі і на стадії повторного голосування. Тому якщо кількість запропонованих до складу відповідних виборчих комісій кандидатур менша за встановлену в Законі правомірним виходом із такої ситуації є доукомплектування виборчих комісій за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів окружної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209
(#вибори; #opora; #опора)