Наприкінці першого тижня передвиборчої агітації перед другим туром виборів Президента України в Одесі спостерігачі ОПОРИ зафіксували листівки з ознаками «чорного піару», а також агітаційні білборди.

Так, у п’ятницю та суботу в районі біля ринку «Привоз» було виявлено листівки без вихідних даних із зображенням колишнього голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі, який публічно висловлював свою підтримку кандидату на пост Президента Володимиру Зеленському, з написом: «Одесса, я возвращаюсь. Ні обіцянок, ні пробачень».

У центрі міста було зафіксовано випадки роздачі газет із зображенням кандидата на пост Президента України Петра Порошенка та президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Також у центрі міста, на вулиці Катерининській, з’явилися листівки з написом «Зрозумійте. Голобородько не балотується» та зображенням Володимира Зеленського.

Водночас у спальному Київському районі Одеси спостерігачі зафіксували білборди без ознак прямої агітації, але виготовлені у кольоровій гамі та стилістиці, що відповідають друкованій продукції на підтримку кандидата Володимира Зеленського у першому турі, з написом «Кінець епохи бідності. 21 квітня 2019».

По вулиці Вільямса з’явилися білборди, виготовлені у кольоровій гамі та стилістиці, схожій на ту, яка використовувалася у рамках агітаційної кампанії кандидата Петра Порошенка у першому турі, з написом «Кінець», що має ознаки «чорного піару».

У ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. А відповідно до ч. 16 ст. 69 цього Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Згідно з до ч. 1 ст. 59 Закону кандидат на пост Президента України може на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Партія, яка висунула кандидата, може виготовляти друкований матеріал передвиборної агітації кандидата з використанням обладнання, що їй належить. Кандидат на пост Президента України може у такий же спосіб виготовляти матеріали своєї передвиборної агітації. Відомості, що містяться у цих матеріалах, повинні відповідати вимогам закону.

Згідно зі ст. 212-13 КУпАП виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно передбачають накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження караються накладенням штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Ми вбачаємо у цій друкованій продукції ознаки «чорного піару» та непрямої агітації. Така ситуація не може викликати позитивних емоцій, адже кандидати в Президенти та їхні виборчі штаби мають дотримуватися чинного законодавства. Судячи з ситуацій, які ми спостерігаємо в інших областях держави, схожа агітація має місце і там, причому навіть з більшою силою, ніж на Одещині, але шкода, що наше місто не стало приємним винятком з цієї тенденції», - прокоментував ситуацію координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.