14 квітня о 15:00 у Харкові кілька десятків людей провели мітинг, під час якого вони агітували проти кандидата в Президенти Володимира Зеленського і роздавали листівки, в яких описували негативні наслідки обрання Зеленського Президентом.

Акцію в цей же день анонсували в регіональних спільнотах підтримки Петра Порошенка в Twitter і Telegram.

Повідомлення з нашої групи у телеграм:
Отже, шановне панство, сьогодні, в суботу 13.04, о 15:00 на Майдані Свободи біля намету буде проводитись акція, присвячена виборам. Зустрінемось, цікаво проведемо час, заявимо свою позицію, що Зеленський не є прийнятним кандидатом для вас.

— ХАРКІВ ЗА ПП (@kharkivforpp) 13 квітня 2019 р.

Мітингуючі тримали у руках плакати «Договоримся посередине», «Непрозеби Украину» і роздавали листівки, на одній з яких співставлялося обличчя Володимира Зеленського і Віктора Януковича із написом «Выбрали зека, выбирут и Зе. Не вибери Зе.»  На листівках було зазначено, що вони надруковані на особистому принтері Ковалівського Р.І тиражом в 100 екземплярів. Відповідальний за випус Ковалівський Р.І, а замовником вказана Д.Зоріна.

Окрім цього, учасники мітингу роздавали листівки «Зеленский — это Коломойский, а не Голобородько. В них розповідається про те, що у разі обрання Зеленського Президентом країною буде управляти Ігор Коломойський. Також описується, що Коломойський планує повернути собі Приватбанк і переділити як приватну, так і державну власність.

На цих листівках вказано, шо вони надруковані на особистому принтері Юрченко А.С. тиражом 50 тисяч екземплярів, відповідальний за друк також Юрченко А.С.

«Згідно з діючим законодавством, агітація може бути як за, так і проти кандидата. Забороняється оприлюднення завідомо неправдивої інформації. В розповсюджуваних матеріалах є вірогідність порушення ч.4 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», яка зазначає, що всі агітаційні матеріали мають друкуватись лише за рахунок коштів з виборчого фонду кандидатів», — прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
(#вибори; #opora; #опора)