У 15 з 25 райдержадміністрацій області на офіційних сайтах розміщені новини агітаційного характеру, на окремих сайтах таких публікацій декілька. Йдеться про матеріали зі згадками кандидата у президенти та чинного глави Держави Петра Порошенка

Зокрема, на сайтах РДА розміщена стаття під заголовком «Верховним Головнокомандувачем не може бути людина, залежна від наркотиків - Президент Порошенко». Її сайти адміністрацій публікували у період з 8 по 10 квітня. У публікаціях посилаються на офіційний сайт Президента України. 

У самій статті йдеться, зокрема,  що «є надзвичайно великою загрозою, коли є підозра, що кандидатом або навіть Президентом України, Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил може стати людина, яка не виключено, що має наркотичну залежність. І для того, щоб зняти ці питання, в цьому зацікавленні обидва кандидата, в цьому зацікавлений кожен українець, який робить свідомий вибір рівно за два тижні», – наголосив Президент України Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна». Глава держави підкреслив, що людина, яка претендує на найвищу посаду в державі не повинна мати таку залежність. Бо наркотична залежність кандидата є прямою загрозою національній безпеці. Загрозою для кожного українця. І кожен українець має отримати абсолютно чітку відповідь і щодо Порошенка, і щодо Зеленського. Це їх право».

скріншот публікації

Джерело: скріншот публікації із сайту  Білоцерківської РДА

Саме ця стаття і опублікована на сайтах Баришівської, Білоцерківської, Бориспільської, Бородянської, Васильківської, Володарської, Згурівської, Києво-Святошинської, Обухівської, Переяслав-Хмельницької, Поліської, Рокитнянської, Сквирської, Таращанської та Яготинської районних державних адміністрацій.

Крім того, на сайтах окремих районних державних адміністрацій, опубліковані і інші статті зі згадками про чинного Президента України Петра Порошенка та його участі у другому турі виборів як кандидата.

Так, 8 квітня, на сайті Яготинської РДА, опублікували статтю «Президент виборцям: Я вас почув. Це сильний стимул проаналізувати помилки і урок на наступні п`ять років». У тексті публікації йдеться, що Петро Порошенко почув українців, які підтримали і не підтримали його у першому турі виборів. Також в статті зазначено, що на наступні п`ять років Петро Порошенко має чітке бачення того, що необхідно зробити, з урахуванням уроків минулих п’яти років. Крім того, у публікації містяться і частини його передвиборної програми, до прикладу: «Твердо будуть продовжені реформи, які забезпечать економічне зростання і подолання бідності і забезпечення добробуту», «Буде суттєво укріплена обороноздатність держави», «Вже в грудні місяці буде запропоновано країнам-членам НАТО підписати План дій щодо членства в НАТО», «Буде зроблено велику кількість кроків, які значно зміцнять мир, бо це буде зараз моїм першим пріоритетом».

Джерело: скріншот публікації із сайту  Яготинської  РДА

Також 12 квітня на сайті Бориспільської РДА опублікована новина із тезами з виступу Президента України Петра Порошенка під час Дванадцятої зустрічі Київського безпекового форуму «Невтомна хвиля: стратегічний вибір України та Заходу». У промові також були присутні ознаки агітації, до прикладу, в опублікованому матеріалі йдеться: «Я допускаю, що шоу, в яке сьогодні мій опонент намагається перетворити президентські вибори, багато кому може й подобатися. Імпонувати новизною, імпонувати нетрадиційністю, імпонувати дотепністю. Друзі, але після 21 квітня жарти закінчаться і настане сувора реальність. І новообраний Президент, хто б ним не став, опиниться сам на сам не з об’єктивом камери чи смартфона, а з досвідченим, підкреслюю – досвідченим і безкомпромісним ворогом»,  «Саме тому я наголошую – чим більше Кремль прагне змінити наш упевнений поступ, тим більше віри у мене є щодо того, що українському народу не забракне мудрості, не забракне стратегічного бачення для того, щоб твердо абсолютно підтвердити наш європейський та євроатлантичний курс. І коли це треба зробити? Саме 21 квітня. Проголосувати за наш курс до ЄС та НАТО».

Джерело: скріншот публікації із сайту Бориспільської РДА

Зазначимо, відповідно до  п.4 та п.2  ч.4 ст.3 ЗУ «Про вибори Президента України», рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України та забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом. Крім того,  згідно з ч.3 ст. 3 Закону, усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. А відповідно до п.2 ч.1 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України», участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)