Протягом тижня спостерігачі ОПОРИ у Києві фіксують у відділах ведення Державного реєстру виборців черги з громадян, які хочуть тимчасово змінити місце голосування. Якщо перед першим туром на подання заяв у виборців було три місяці, то зараз на це відведено тільки шість днів. Щоб впоратись з напливом охочих, відділи ведення запросили додаткових працівників.

Перед першим туром президентських виборів Громадянська мережа ОПОРА повідомляла про те, як у відділах ведення Державного реєстру виборців у Києві виникали черги, а співробітники установи не встигали обробляти дані. У понеділок 15 квітня минає останній термін, коли виборці, які прагнуть взяти участь у голосуванні в другому турі, мають змогу тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Відділи ведення працюватимуть також у вихідні.

Попри те, що цього разу поява черг була очікуваною й працівники ВВ ДРВ дещо вдосконалили механізми своєї роботи, ситуація значною мірою повторюється – протягом останнього тижня спостерігачі ОПОРИ в Києві знову фіксують  скупчення виборців й пов’язані з цим конфліктні ситуації.

Як розповів в коментарі ОПОРІ заступник начальника відділу ведення Державного реєстру виборців Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Євгенія Ліпітан, станом на 11 квітня у Святошинському районі виборці подали вже більше 2,5 тис. заяв на зміну місця голосування в другому турі. В середньому протягом дня до установи звертаються 500-600 громадян. Перед першим туром до відділу ведення подали понад 5 тис. таких заяв.

«На жаль, перед першим туром ми не змогли зареєструвати всіх охочих – виборці, які звертались в останні дні, нерідко просто не витримували тривалого очікування в чергах. Водночас, якщо перед першим туром на подання заяв у виборців було три місяці, то зараз на це відведено лише шість днів, тому найімовірніше встигнуть не всі. Цього разу ми запросили додаткових працівників – це дозволяє приймати на 200-300 заяв більше щодня. Але навіть з врахуванням їхньої допомоги наші можливості обмежені», – розповідає Євгенія Ліпітан.

У відділі ведення ДРВ Святошинської РДА радять усім, хто має таку можливість, голосувати за місцем реєстрації. «До нас приходять навіть такі виборці, які хочуть змінити один район Києва на інший – наприклад, громадянин живе на Борщагівці, а проголосувати хоче на проспекті Перемоги. Часто йдеться просто про бажання прийти на дільницю разом з друзями, а не про якісь непереборні обставини», – каже Євгенія Ліпітан.

Щоб пришвидшити процес, виборцю варто підготувати всі документи (або їхні копії) й завчасно обрати конкретну дільницю, на якій він хоче проголосувати. Детальніше про процедуру можна прочитати в матеріалі ОПОРИ.

Редакторка стрічки новин газети "День" Олександра Ярликова прийшла подати заяву про тимчасову зміну місця голосування до відділу ведення ДРВ Оболонської РДА у понеділок 8 квітня. За її словами, співробітники установи працювали злагоджено й процедура тривала трошки менше, ніж в першому турі.

«У черзі було близько 20 чоловік. Однак заяви приймали швидко, а один співробітник поза кабінетом допомагав оформлювати документи. На все пішло близько 10 хвилин. Зручно, що не треба було вдруге давати копію паспорта. Помітила, що багато людей прийшли вперше – запитували, як заповнювати заяву, на що звернути увагу. Люди не хочуть втрачати свій вибір. Це тішить і дає певну надію – свідомість прокидається. Немає сенсу звинувачувати інших у фінальному результаті, якщо сам не проголосував. Навіть один голос має значення», – вважає Олександра Ярликова.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)