Усі сім окружних виборчих комісій на Черкащині провели перше засідання вчасно. На всіх засіданнях, що відбулися 11 квітня, зібрався кворум.

Вчора, на перших засіданнях п’ятьох окружних виборчих комісій зібралися всі чотирнадцять членів ОВК, ще на двох ОВК 195 та №199 були присутні по дванадцять членів комісій. З усіма відсутніми вдалося зв’язатися. Члени ОВК №195 пояснили свою відсутність поважними особистими причинами, відсутні представники окружної виборчої комісії №199 – послалися на хворобу.

На ОВК №194, 196, 197, 198 та 200 прийшли всі 14 членів комісій.  Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, всі засідання пройшли спокійно і згідно з календарним планом.

Члени комісій прийняли присягу, а також ухвалили інші питання порядку денного, як-от: затвердження календарного плану, графіку чергувань, розподілення обов’язків між членами ОВК та затвердження списку найманих працівників.

«Хочеться нагадати, що члени комісій зобов’язані дотримувати Конституції при підготовці та проведенні виборів, окрім того, виконувати рішення виборчої комісії та обов'язки, покладені на них згідно з їхнім розподілом у комісії. Наголошую, члену виборчої комісії під час виконання своїх обов'язків забороняється агітувати, а також публічно оцінювати діяльність кандидатів на пост Президента України та суб'єктів виборчого процесу», - зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Нагадаємо, 10 березня Центральна виборча комісія сформувала новий склад семи окружних виборчих комісій на Черкащині. До складу комісій увійшло 14 осіб: по 7 від кожного з кандидатів. Чотири комісії в Черкаській області очолили представники кандидата Петра Порошенка. У 2 комісіях голови не змінилися, порівняно з першим туром виборів.

Аналіз формування всіх 199 окружних виборчих комісій для проведення повторного голосування 21 квітня читайте за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.