Центральна виборча комісія 10 квітня  утворила склад окружних виборчих комісій для проведення повторного голосування 21 квітня.  У Житомирській області таких шість. В оновленому  складі ОВК 77% (65 з 84 осіб) були членами ОВК під час підготовки та організації чергових виборів 31 березня.

Відповідна постанова № 773 «Про склад окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року» опублікована на сайті ЦВК.

У керівному складі ОВК представники кандидатів на пост Президента Володимира Зеленського та Петра Порошенка, по одному від кожного кандидата: голова та секретар, загалом – 12. Відсутня посада заступника голови. У складі ОВК 72 члени, по 12 у кожній комісії. Інтереси кандидатів представляють порівну, по шість від кожного з кандидатів. Серед всіх 84 представників ОВК – 65 (77%) працювали у попередньому складі комісій під час першого туру президентських виборів.

Хто і від кого

ВО №62 (м. Житомир): голова  комісії – Анатолій  Лейко, 1955 року народження – від кандидата Петра Порошенка, був членом ОВК під час першого туру теж від кандидата Порошенка. Секретар комісії – Юлія  Красовська, 1984 року народження – від Володимира  Зеленського.  На виборах 31 березня була членом комісії від кандидата Миколи Габера.  Секретар попередньої комісії Тамара Яремчук від кандидата Володимира Петрова, в нинішньому складі – член комісії від Петра Порошенка. Також зараз представляють інтереси Петра Порошенка: Костянтин Байдик, Катерина Круківська, Микола Моцак, Світлана Ткаченко – а були членами комісії від Романа Насірова, Юлії Литвиненко, Юрія Тимошенка, Василя Журавльова.  

Інтереси ж Володимира Зеленського у новому складі представляють двоє членів попередньої комісії – Ярослав Ващенко теж був від Зеленського та, Олена Кочина від Сергія Носенка.  

Всі 12 членів ОВК№63 (м. Бердичів), голова та секретар – з попереднього складу комісії. Голова – Олександр Подгорчук, 1974 року народження – від кандидата Петра Порошенка, був членом комісії теж від цього кандидата. Секретар комісії – Ірина Тихонюк, 1971 року народження – від кандидата Володимира Зеленського, булла  членом комісії від Ігоря Смешка.  Колишній секретар Микола Клименко від Віталія Скоцика нині член комісії від Зеленського. Також представниками цього кандидата в новому складі є попередні члени комісії: Микола Вдовиченко (від Анатолія Гриценка), Ольга Вегерук (від Юрія Дерев'янка), Анастасія Діденко (від Юлії Тимошенко), Богдан Коляда (теж був від Володимира Зеленського), Олексій Ткачук (від Сергія Тарути).

Петра Порошенка тепер представляють Олександр Давиденко (був від Володимира Петрова), Анастасія Дубінська (від Юлії Литвиненко), Кирило Коляда (від Романа Насірова), Ігор Перегуда (від Ольги Богомолець), Катерина Сидоренко (від Юрія Тимошенка), Ірина Сухорукова (від Василя Журавльова).

ВО №64 (м. Коростень): Голова комісії – Вячеслав Кошицький, 1975 року народження – від кандидата Володимира Зеленського, у попередньому складі від Віктора Кривенка. Секретар комісії – Тетяна Вигівська, 1985 року народження – від Петра Порошенка, а була від Юлії Литвиненко. Секретар комісії Любов Вербельчук від Ольги Богомолець, тепер є представником Петра Порошенка. За поданням Порошенка у новому складі ОВК всі шестеро  членів комісії, які вже були в комісії – Ольга Колесник (від Петра Порошенка), Наталія Мошківська (від Василя Журавльова), Тетяна Мошківська (від Романа Насірова), Сергій Прокопчук (від Юрія Тимошенка), Олена Яблонська (від Володимира Петрова).

За поданням Володимира Зеленського тепер в ОВК два  члени комісії з досвідом – Тетяна Грохольська (від Володимира Зеленського), Світлана Ніколаєнко (від Олександра Шевченка),

ВО №65 (м. Новоград-Волинський): Голова комісії не змінилася – Людмила Лавринович, 1968 року народження – від кандидата в Президенти  Володимира Зеленського. Була головою від Руслана Ригованова.  Секретар комісії – Віктор Прилипко, 1961 року народження – від Петра Порошенка, як член комісії представляв інтереси кандидата і у попередньому складі.

Знову в комісії, тепер вже від Порошенка, заступник з минулого складу Аліна Якубовська (від Олександра Вілкула), Наталія Богданчук (від Олександра Мороза), Анатолій Заліський (від Володимира Петрова), Володимир Орел (від Василя Журавльова), Олександр Хмільовський (від Юрія Тимошенка).

Володимира Зеленського представлятимуть Сергій Литвинчук (від Володимира Зеленського), Володимир Маринін (від Руслана Кошулинського), Софія Осовська (від Олега Ляшка).

Керівний склад ОВК№66 (м. Малин) не змінився: голова комісії – Тетяна Грищенко, 1979 року народження – від кандидата на Володимира Зеленського була головою попередньої комісії за поданням Юрія Бойка. Продовжить виконувати обов'язки секретаря – Олександр  Єнько, 1989 року народження – тепер  від Петра Порошенка, був представником Ольги Богомолець. Від Петра Порошенка в ОВК четверо членів,  які мають досвід роботи в попередній комісії: Ірина Каліновська (від Олександра Мороза), Олена Купневич (від Юрія Тимошенка), Олег Мельник (від Петра Порошенка), Павло Насіканов (від Василя Журавльова).

У Володимира Зеленського в комісії пятеро членів з досвідом: Алла Дубровець (від Юрія Карамзіна), Інна Кириченко (від Сергія Носенка), Наталія Крушевська (від Ігоря Смешка), Валентина Орнацька (від Миколи Габара), Віталій Семенюк (від Володимира Зеленського).

ВО №67 (м. Чуднів): Голова комісії – Наталія  Зотько, 1979 року народження – від кандидата Петра Порошенка, у попередньому складі була членом комісії від цього ж кандидата.  Секретар комісії – Людмила Годована, 1956 року народження – від Володимира Зеленського, була членом комісії від Юлії Тимошенко. Петра Порошенка тепер в комісії представлятимуть члени попереднього складу ОВК: Людмила Бондарчук (від Юрія Тимошенка), Лідія Коляда (від Юлії Литвиненко), Володимир Момот (від Володимира Петрова), Святослав Ткачук (від Олександра Мороза).  

Від Володимира Зеленського у новому складі ОВК: Олександр Вітюк (Від Володимира Зеленського), Анатолій Губатюк (від Ігоря Смешка), Олег Камінський (від Олександра Шевченка), Валентина Криворучик (від Миколи Габара), Наталія Пащенко від Олександра Соловйова.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «Часу на належну організацію та проведення повторного голосування вкрай обмаль. Те, що більшість членів ОВК, які працювали до другого туру продовжують працювати, не є чимось дивним чи надзвичайним. Зазвичай, на окружних комісіях працюють одні й ті ж люди яких постійно подають різні партії чи кандидати (залежно від типу виборів). Це досвідчені працівники, які знають не лише Закон про вибори, але й вцілому, як потрібно організовувати роботу ОВК щодо взаємодії з ДВК чи ЦВК та, найголовніше, якісну роботу в день голосування. Варто зазначити, що проведення повторного голосування фактично через 10 днів серйозно навантажує комісії роботою у дуже стислі терміни. Це не лише виснажує людей, але і сприяє збільшенню можливих не свідомих чи механічних помилок у роботі комісій».

Як повідомляла ОПОРА, у першому турі виборів до складу ОВК у Житомирській області увійшли 223 представники кандидатів у Президенти.

Відповідно до частини 5 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України»: Lля проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб - по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

У частині 6 та 7 цієї статті зазначено, що кандидати на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, не пізніш як за дванадцять днів до дня повторного голосування вносять до Центральної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу окружних виборчих комісій за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. При розподілі керівних посад в окружних виборчих комісіях Центральна виборча комісія забезпечує для кожного кандидата на пост Президента України рівну кількість посад голови та секретаря окружної виборчої комісії (з можливим відхиленням від рівної кількості не більш як на одну посаду відповідно голови або секретаря комісії). Голова та секретар окружної виборчої комісії не можуть бути представниками одного кандидата на пост Президента України.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)