Сьогодні, 9 квітня, у центрі Івано-Франківська спостерігачі ОПОРИ зафіксували листівки, що можуть мати ознаки «чорного піару» проти кандидата Володимира Зеленського. На листівках із написом «Договоримся посередине» Зе Президент Слуга Народу» зображений кандидат Володимир Зеленський та Президент РФ Володимир Путін, які ділять навпіл карту України. 

Листівки з ознаками «чорного піару» розклеєні на рекламних тумбах та стовпах у центрі Івано-Франківська. На них немає необхідних вихідних даних про особу, яка здійснила замовлення та друк, а також тираж. ОПОРА звернулася за коментарем із приводу цієї ситуації до представниці команди ЗЕ на Прикарпатті Олени Вінтоняк через мережу Фейсбук, але на час публікації матеріалу відповіді не було.

«Ці матеріали мають ознаки контрагітації, оскільки можуть спонукати виборців голосувати проти кандидата Володимира Зеленського. Нагадуємо, агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування. ЦВК оголосила про проведення повторного голосування 7 квітня», - зауважує координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Відповідно до частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України  та законам України.

«Антиагітація теж є агітацією й вона повинна відповідати встановленим законодавстом нормам. У даному випадку на листівках відсутні вихідні дані, що містить ознаки порушення частини 16 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України». Цією нормою заборонено розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів», - наголошує координатор.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.