За період виборчої кампанії черкаська поліція відкрила 22 кримінальні провадження за 24 виявленими фактами, пов’язаними з виборчим процесом. У тому числі 4 провадження – безпосередньо в день голосування. Про це під час підсумкової прес-конференції щодо першого туру виборів розповіло керівництво ГУНП в Черкаській області.

Так, за словами заступника начальника управління Євгена Рогачова, провадження відкриті за різними фактами, зокрема вони стосуються пошкодження майна, хуліганських дій тощо.

По чотирьох провадженнях уже ухвалено рішення, ще два направлено до судів, по 16 триває досудове розслідування.

Рогачов розповів, що поліція розслідує і повідомленн  я про можливий підкуп виборців у Черкасах за одного з кандидатів у Президенти. Відкрито кримінальне провадження за статтею 160 КК України. Йдеться про факти, що були виявлені в обласному центрі 29 березня, по вулиці Святотроїцькій, 73. Тоді представники партія «Батьківщини» знайшли офісне приміщення із списками людей, вказаними навпроти прізвищ сумами коштів, розписками та коробкою грошей.

Щодо безпосередньо дня виборів, то начальник ГУНП в Черкаській області Валерій Лютий повідомив, що за період з 8-ї ранку до 20-ї години вечора черкаська поліція зареєструвала 58 повідомлень про можливі вчинення правопорушень. За 4 фактами відкрито кримінальні провадження. По 17 повідомленнях триває перевірка.

«Грубих порушень публічної безпеки не було допущено, резонансних чи надзвичайних подій також не було допущено. Були повідомлення різного характеру, наприклад, пошкодження бюлетенів, порушення громадського порядку. Основна маса повідомлень стосувалися фото та відеофіксації бюлетенів, а також, коли люди заходили в кабінки по кілька осіб», - розповів Лютий.

«Одна особа проголосувала двічі. Також було виявлено два факти, коли особи виносили бюлетені за межі дільниці. Вони вкидали в урну заготовлений аркуш паперу. Ще один факт – виникли сумніви щодо дійсності паспорту. Паспорт вилучено, він проходить експертизу», - додав щодо кримінальних проваджень Рогачов.

Нагадаємо ОПОРА презентувала результати паралельного підрахунку голосів. Його можна переглянути ТУТ.

Як повідомляє ОПОРА, чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.