У день голосування спостерігачі ОПОРИ в Житомирській області масово фіксували інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства: видача бюлетеня без паспорта, нестача кабінок та скриньок для голосування, порушення таємниці голосування, ймовірна підробка виборчої документації. Всього було зафіксовано понад 60 повідомлень про такі інциденти. Також спостерігачі вели паралельний підрахунок голосів у межах всеукраїнської статистичної вибірки.

Про це 1 квітня розповіли представники ОПОРИ під час прес-конференції: «День голосування на Житомирщині: результати паралельного підрахунку голосів та зафіксовані інциденти».

«Протягом дня виборів команда короткотермінових спостерігачів проводила паралельний підрахунок голосів. У всіх 6-ти округах працювало понад 70 осіб, які проводили фактичне спостереження за проведенням ранкового та вечірнього засідань, процесу голосування. Після завершення підрахунку голосів спостерігачі опрацьовували цифри з протоколів та у визначеній закодованій формі пересилали їх у центр опрацювання результатів у Києві. З метою зменшення людського фактору та похибки було впроваджено двоетапну перевірку якості інформації.  Перешкоджань роботі спостерігачів, недопуску чи видалення з дільниці у Житомирській області, на відміну від інших регіонів, не зафіксовано», – розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

За словами представника ОПОРИ, день голосування в області пройшов з порушеннями, однак втручання у виборчий процес з метою зриву виборів чи фальсифікації не зафіксовано.

«Протягом дня в області були зафіксовані порушення з боку членів виборчих комісій. На дільницях виборцям видавали бюлетені без паспортів, була спроба проголосувати за водійськими правами та дорученням.  На зауваження спостерігачів ОПОРИ члени комісії реагували не завжди. Подекуди вони дослухалися та не допускали правопорушення, подекуди проводжувати видавати без документів. На близько 30 виборчих дільницях не вистачало кабінок та скриньок для голосування. У смт Народичі на дільниці №180606 приміщення для голосування облаштоване так, що бюлетені видавали в одній кімнаті, а виборці  йшли голосувати в іншу.   У Бердичеві та Народичах до виборчих дільниць підвозили виборців за ініціативи місцевої влади. Також на багатьох дільницях області були присутні молодики які реєструвалися, як журналісти від чотирьох однакових  видань  «Попільня на долоні», «Андрушівка на долоні», «Ружин на долоні», «Діловий Бердичів. І всім вже відомий факт фотографування з бюлетенем  голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича та міського голови Сергія Сухомлина. Такі фото є порушенням таємниці голосування», – зазначив координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зауважив,  що під час підрахунку голосів не обійшлося без інцидентів.

«Всі дільниці в області, на яких були наші спостерігачі,  закрилися вчасно, провели вечірнє засідання та розпочали підрахунок голосів. У окружній виборчій комісії №65 (м. Новоград-Волинський) на вечірньому засіданні замінили члена комісії за поданням суб'єкта подання. На дільниці №180519 в смт Любар Житомирської області бюлетені рахував чоловік, який зареєстрований на ДВК як журналіст. Назвати видання, яке представляє він відмовився. У всіх  ОВК дільничні виборчі комісії відправляли на уточнення підсумкових  протоколів  або перерахунок голосів. Був зафіксований інцидент у ВО №65, ДВК №180644 с. Миколаївка Новоград-Волинського району  ймовірно підробили підпис спостерігача ОПОРИ на уточненому протоколі. ОВК відправила дільничну комісію на уточнення, на протоколі був підпис нашого спостерігача, яка в цей час вже була вдома і фізично не могла підписати уточнений протокол. У ОВК №67 під ранок біля будівлі, в якій знаходиться комісія, утворилась велика черга членів ДВК, які ніч провели на вулиці і невдоволені скандували «Ганьба» і вимагали пришвидшити процес прийому виборчої документації», – розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

Керівник Головного управління національної поліції у Житомирській області  В’ячеслав Печененко під час прес-конференції розповів:

«Станом на 11:00 1 квітня поліцією Житомирщини зареєстровано 73 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Більшість було зареєстровано по відсутності прізвищ в списках виборців, голосування без паспорта, фотографування бюлетенів, ведення агітації у день виборів і далі вже по одному два різного роду порушень. По всіх цих фактах поліцією Житомирщини внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань два кримінальних провадження, перше це по підкупу виборців за заявою однієї з політичних сил та по рапорту і публікаціях у ЗМІ про те, що два представника місцевої влади сфотографували і виставили в соціальних мережах свої бюлетені по голосуванню. Також було складено на сьогоднішній ранок три адміністративні протоколи: дрібне хуліганство – пошкодження агітаційних плакатів, розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і завідома невідомий виклик спеціальних служб», – зазначив керівник ГУ НП Житомирщини.

В’ячеслав Печененко  акцентував увагу на інциденті, який стався вночі на одній із ДВК у Житомирі.

«Сьогодні вночі стався кричущий випадок, о 1 годині ночі у Житомирі на одній із виборчих дільниць працівниця поліції, 24-річна слідча, зробила зауваження одному з членів виборчої комісії, за те що він грубо поводить себе, брутально і нецензурно висловлюється у громадському місці. На що він відреагував лайкою та накинувся на поліцейську,  почав її тягати за форменний одяг, за волосся, за вуха поки вона не попередила, що може застосувати до нього спеціальні засоби та зброю, тому що вона була під час несення служби озброєна. Він зараз затриманий за статтею 208 і буде відповідати за цей вчинок за статтею 345 частина 2, де міра покарання до 5 років ув’язнення», – зазначив В’ячеслав Печененко.

Як повідомляла ОПОРА, чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)