У 94 виборчому окрузі на ДВК №320288 члени комісії не випускали спостерігача з дільниці під час підрахунку голосів

Перед закриттям виборчої дільниці №320288 спостерігач ОПОРИ залишився на ДВК для спостереження за процедурою підрахунку голосів. Через дві години спостерігач захотів залишити виборчу дільницю, однак комісія його не випускала. За словами членів комісії, він не має права вийти допоки вони не завершать підрахунок голосів. Крім того, питання – випускати спостерігача чи ні, комісія виносила на голосування, під час якого одноголосо проголосували, щоб не випускати. Втім, за словами спостерігача, у протоколі вечірнього засідання цього питання немає. Також комісія аргументувала свої дії тим, що спостерігач нібито може забрати з собою бюлетені, а комісія не зможе пояснити їх зникнення і скласти акт.

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ

Під час другої спроби покинути приміщення виборчої дільниці член комісії почав погрожувати спостерігачу, що вони викличуть поліцію і той ночуватиме в камері попереднього затримання, пропонували «заклеїти рот» спостерігачу та говорили йому вимкнути камеру.

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ

На скарги спостерігача на погане самопочуття і прохання викликати швидку, йому відповіли, що серед членів комісії є лікар, який може надати медичну допомогу. Крім того, заявили, що спостерігач зриває вибори.

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ

У зв'язку з порушенням свободи пересування та утриманням особи проти її волі, спостерігач викликав поліцію. Однак правоохоронці відмовились приїжджати. Спостерігач повторно зателефонував у поліцію і в нього прийняли скаргу і заяву в телефонному режимі.

Між тим, заступник начальника управління превентивної діяльності Нацполіції Київської області Олександр Білоконний в коментарі ОПОРІ  зазначив, що поліція не має права туди заходити і заходити вони не будуть.

Зазначимо, у ст. 3 ЗУ «Про свободу пересування» йдеться, що свобода пересування – право громадянина України, а також іноземця та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, вільно та безперешкодно за своїм бажанням переміщатися по території України у будь-якому напрямку, у будь-який спосіб, у будь-який час, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Близько 23:30 до будівлі, де розташоване приміщення виборчої дільниці, приїхав ще один спостерігач ОПОРИ,  який попросив членів ДВК впустити його в приміщення.

Однак, через закриті двері невідома особа, яка представилась членом комісії, повідомила, що комісія нікого не впускатиме і не випускатиме допоки не скінчиться процедура підрахунку. Оскільки такі дії можуть розцінюватись як перешкоджання діяльності офіційного спостерігача, він  викликав поліцію дзвінком на 102. В цей час спостерігач, який знаходився в приміщенні, через двері повідомив, про погіршення самопочуття  і попросив викликати швидку.

Однак медиків, які приїхали на відповідний виклик так само не пустили до приміщення ДВК, завадивши їм надати людині медичну допомогу.

Після приїзду патрульних, спостерігач, який знаходився надворі, написав заяву про перешкоджання діяльності спостерігачів та про факт порушення свободи пересування. Правоохоронці прийняли заяву.

Потім дільнична виборча комісія підняла на голосування питання про залишення спостерігачем виборчої дільниці і врешті випустила спостерігача за межі виборчої дільниці. Після цього поліція відібрала у нього пояснення.

Враховуючи погане самопочуття спостерігача, він поїхав у лікарню, де йому надали медичну допомогу та поставили діагноз.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Законом України «Про вибори Президента України» не встановлено жодних обмежень щодо входу і виходу для осіб, які згідно ч. 9 ст. 28 ЗУ "Про вибори Президента України" мають право бути присутніми, йдеться про членів виборчих комісій вищого рівня, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб (не більше однієї довіреної особи від одного кандидата), офіційних  спостерігачів від кандидатів на пост Президента України, партій – суб’єктів виборчого процесу, від громадських організацій (разом не більше ніж по дві особи від одного кандидата на пост Президента України, від партії, від громадської організації), а також офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій та представників ЗМІ. Крім того, згідно ч. 1 ст. 78, підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійснюється відкрито і гласно».

Разом з тим 1 квітня на сайті Нацполіції Київської області опубліковано інформацію наступного змісту: «Одне з правопорушень виборчого законодавства сталося на виборчій дільниці смт. Глеваха.  Представник однієї з громадських організацій намагався покинути виборчу дільницю під час підрахунку голосів. На допомогу навіть покликав свої колег, які викликали йому медичну допомогу. Однак, це йому не допомогло і він покинув ДВК після підрахунку бюлетенів».

У прес-службі Нацполіції Київської області повідомили, що мають  заяви і акти від дільничної виборчої комісії №320288 і протягом 24 годин мають встановити кваліфікацію порушення. Наголосимо, що про звернення ОПОРИ до правоохоронців, у публікації не згадано взагалі. Разом з тим спостерігачі ОПОРИ телефонували у поліцію 4 рази. Коли правоохоронці все ж приїхали на місце події, спостерігачі ОПОРИ подали заяву про перешкоджання діяльності офіційного спостерігача, оскільки одного з них не впускали до приміщення виборчої дільниці, а також про обмеження свободи пересування особи, так як ще одного спостерігача не випускали за межі виборчої дільниці та щодо перешкоджання у наданні медичної допомоги, адже лікарів швидкої, яких викликали у зв'язку з погіршенням самопочуття спостерігача, теж не пустили у приміщення (номер звернення до поліції –4292).

Нагадаємо, під час виборчої кампанії на Київщині поліція не вбачала порушення у ймовірній підробці виборчої документації та наразі не відреагувала на факт призначення секретарем ДВК особи, яка померла півтора року тому.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.